Elvetia vrea sa dubleze impozitele pentru strainii bogati

Luni, 15 Ianuarie 2007, ora 15:33
874 citiri

Cele 26 de cantoane elvetiene intentioneaza sa dubleze impozitele aplicate unui numar de aproximativ 3.600 de mari averi straine, a declarat, luni, un inalt responsabil elvetian, citat de AFP.

Responsabilii cu finantele cantoanelor vor discuta, vineri, propunerea de dublare a platilor fiscale medii, avand in vedere ca sistemul fiscal elvetian si-a atras criticile dupa anuntul exilului fiscal al cantaretului Johnny Hallyday in Elvetia, a declarat secretarul Conferintei directorilor de cantoane pentru finante, Kurt Stalder.

In prezent, taxele fiscale aduc aproximativ 75.000 de franci elvetieni (47.000 de euro) statului pentru fiecare dintre contribuabilii vizati.

Trezorierii cantoanelor ar putea lua, vineri, o decizie de principiu pentru a dubla aceasta suma, a precizat Stadler, pentru agentia elvetiana de presa ATS.

Cantoanele elvetiene dispun de o mare autonomie fiscala si sunt intr-o concurenta acerba, unele fata de altele, pentru a atrage contribuabili. Propunerea, care vizeaza armonizarea regulilor jocului, a fost pregatita demult, insa se regaseste in contextul actual, tinand cont de "afacerea Johnny", care a generat polemici intre Franta si Elvetia.Taxele fiscale au adus statului elvetian, in 2004, aproximativ 260 de milioane de franci elvetieni (163 de milioane de euro).

In momentul in care un strain bogat doreste sa se instaleze in Elvetia, acesta negocieaza nivelul taxei fiscale cu autoritatile locale, care aplica acest impozit luand ca reper de cinci ori valoarea locativa anuala a resedintei respectivului contribuabil.

In cazul lui Johnny Hallyday, cantaretul a declarat presei ca impozitul aplicat in Elvetia va fi de peste 300.000 de euro, cu mult mai putin decat suma pe care ar fi trebuit sa le plateasca in Franta.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)