Elvetia trebuie sa dovedeasca masurile fiscale

Sambata, 18 Aprilie 2009, ora 17:40
1913 citiri
Elvetia trebuie sa dovedeasca masurile fiscale

Elvetia trebuie sa se conformeze standardelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) cu privire la cooperarea in domeniul fiscal, a declarat, sambata, seful OCDE, Angel Gurria, citat de Reuters.

Statele analizate de organizatie au fost nevoite sa demonstreze ca actioneaza rapid pentru a indeplinirea obligatiilor, a raspuns Gurria, intrebat cand va fi Elvetia retrasa de pe asa-numita "lista gri", intr-un interviu publicat pe pagina de internet a cotidianului elvetian Le Temps.

Lista OCDE include statele ce pastreaza secretul bancar, precum Elvetia, Luxemburg si Liechtenstein, care au fost de acord sa coopereze pentru combaterea fraudelor fiscale, dar care inca nu au adoptat standardele de transparenta.

Statele trebuie sa implementeze standardele OCDE in 12 tratate, pentru a putea fi plasate pe "lista alba" a tarilor care intrunesc conditiile necesare si pentru evitarea sanctiunilor.

Totusi, Gurria a subliniat ca numarul acordurilor in privinta taxelor nu reprezinta unicul criteriu.

"Chiar daca un stat nu are nici un acord in privinta fiscalitatii in sase luni, din cauza procesului politic, asta nu inseamna ca nu putem face ceva", a spus Gurria.

Elvetia a fost de acord in martie sa implementeze pentru prima data standarde internationale pentru cresterea transparentei fiscale si sa coopereze cu privire la noile acorduri de dubla impozitare, care urmeaza sa fie negociate cu partenerii majori.

Cu toate acestea, oficialii elvetieni au subliniat ca finalizarea acordurilor ar putea dura mai mult din cauza procesului politic din Elvetia, care include de cele mai multe ori un referendum.

Gurria a mai spus ca, in orice caz, Elvetia nu ar trebui sa ia vreo masura impotriva organizatiei din cauza problemelor legate de fiscalitate.

"Ultimul lucru de care avem nevoie este sa ne lansam intr-un soi de diputa cu OCDE. Trebuie sa ne concentram mai ales asupra cerintei si asupra consecintelor in cazul unui esec", a incheiat Gurria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#elvetia, #masuri, #fiscale , #Elvetia