Elvetia a furnizat SUA informatii despre conturi bancare secrete

Sambata, 21 Februarie 2009, ora 16:05
1912 citiri
Elvetia a furnizat SUA informatii despre conturi bancare secrete

Autoritatea elvetiana de supraveghere a pietelor financiare (Finma) au furnizat autoritatilor americane numele a circa 250 de clienti ai bancii UBS suspectati de Washington de evaziune fiscala, transmite AFP, citand presa elvetiana.

In editia de sambata, cotidianul Le Temps afirma ca 'circa 250 de nume au fost deja transmise la Washington' de catre Finma. Si ziarul Tribune de la Geneva citeaza un purtator de cuvant al autoritatii de supraveghere, care confirma ca datele respective au ajuns deja la Washington.

Aceste informatii vin in contextul in care opt clienti ai UBS au depus, miercuri, o plangere colectiva cu titlu anticipativ, impotriva unei eventuale decizii a Finma de a transmite numele lor autoritatilor americane.

UBS, cea mai mare institutie bancara a tarii cantoanelor, este de mai multe luni sub presiuni din partea autoritatilor americane, care sustin ca numerosi contribuabili americani au fost ajutati de aceasta banca sa se sustraga obligatiilor lor fata de Fisc.

In baza unui acord amiabil incheiat miercuri, banca elvetiana s-a angajat sa livreze SUA identitatile clientilor in cauza.

Totusi, a doua zi, ministrul american al justitiei a anuntat ca a depus o plangere pentru a cere UBS sa furnizeze informatii despre aproximativ 52.000 de conturi secrete, identificate de Fiscul american ca apartinand unor cetateni americani, care ar fi ascuns in active aproximativ 15 miliarde de dolari.


#bancare, #conturi, #elvetia, #informatii, #secret , #Elvetia