Cursul valutar euro/dolar, aproape de 1,2

Vineri, 04 Iunie 2010, ora 19:01
1321 citiri
Cursul valutar euro/dolar, aproape de 1,2

Euro s-a depreciat, vineri, fata de dolar la cel mai redus nivel din aprilie 2006, dupa ce premierul francez Francois Fillon a declarat ca nu este ingrijorat in privinta actualului nivel al monedei unice, informeaza Mediafax.

Comentariile lui Fillon au accentuat declinul euro, care in prima parte a tranzactiilor s-a depreciat puternic si fata de francul elvetian, analistii atribuind evolutia lipsei interventiei Bancii Nationale Elvetiene. Banca centrala din Elvetia a intervenit recent pe piata valutara pentru a preveni aprecierea francului.

Autoritatile americane urmeaza sa publice vineri date privind evolutia pietei muncii, iar un rezultat bun ar putea contribui la intarirea dolarului. Euro s-a depreciat la 1,2034 dolari pe unitate, cel mai redus nivel atins in peste patru ani.

La ora 12:18 GMT, euro era cotat in scadere cu 1%, la 1,2040 dolari pe unitate. Pe platforma EBS, euro a atins un minim record si fata de francul elvetian, de 1,3865 franci pe unitate. Traderii considera ca actuala cotatie a euro fata de moneda americana reprezinta etape catre pragul psihologic de 1,2 dolari pe unitate.

Sub acest nivel, va exista un sprijin redus pentru euro, pana la minimul de 1,1638 dolari pe unitate atins in noiembrie 2005. Un alt prag psihologic ar putea fi cel de 1,1747 dolari pe unitate de la lansarea euro in 1999.

Increderea in moneda unica a fost afectata si de ingrijorarea legata de situatia finantelor publice din Ungaria, iar forintul s-a depreciat la cel mai redus nivel din ultimul an fata de euro. 

#curs valutar, #euro/dolar, #euro , #Elvetia