Cum reuseste Elvetia sa-si mentina somajul sub 3%

Vineri, 02 August 2013, ora 09:46
1616 citiri
Cum reuseste Elvetia sa-si mentina somajul sub 3%

Cifrele oficiale arata ca somajul din Elvetia s-a situat in ultima perioada la nivel de 3%, situatia cu mai multe explicatii, dar trei dintre acestea ar putea sluji ca lectie pentru celelalte state europene, unde somajul a ajuns principala povara economica a bugetelor.

O formula liberala

Prima explicatie: invatamantul in Elvetia nu impinge tineretul spre bacalaureatul teoretic, capabil sa produca adevarate cohorte de "calificati", incapabili sa-si gaseasca un loc in industrie, scrie La Tribune.

Prin educatia lor, tinerii sunt orientati de timpuriu spre optiunea lor profesionala, iar daca s-au fixat in zona teoretica, nu se exclude si o alta formare profesionala alternativa, in paralel.

A doua explicatie. Elvetia este o tara liberala nu in sensul politicianist al cuvantului, ci in sensul cel mai pragmatic. Exista o totala libertate atat la angajare, cat si la concediere.

A impune angajatorului normative stranse atunci cand isi concediaza angajatul inseamna a-l incuraja pe acesta din urma la o anumita indolenta, el considerandu-se in permanenta sub tutela protectiei sociale si a drepturilor sale infailibile.

Citeste mai multe despre Cum reuseste Elvetia sa-si mentina somajul sub 3% pe Ziare.com.

#somaj Elvetia, #exemplu combaterea somajului, #locuri de munca Elvetia, #stimulare angari Elvetia , #Elvetia