Companiile elvetiene cer un curs de peste 1,2 franci pe euro

Luni, 05 Septembrie 2011, ora 07:21
1251 citiri
Companiile elvetiene cer un curs de peste 1,2 franci pe euro

Cel mai mare grup de lobby al mediului de afaceri din Elvetia a cerut din nou duminica bancii centrale sa stabileasca temporar o tinta a cursului de schimb pentru a plafona cresterea francului, avertizand ca firmele si companiile au nevoie de un curs de peste 1,2 franci pe euro pentru a supravietui. 

"Vrem ca banca centrala sa-si stabileasca o tinta a cursului de schimb in aceasta criza extraordinara.

Companiile au nevoie de un curs de schimb cu euro de mult peste 1,2 franci pentru a putea face afaceri.

Presupun ca banca nationala nu se va multumit sa asiste fara a lua masuri daca rata de schimb se va apropia de 1,1 franci pe euro", a declarat presedintele grupului de lobby Economiesuisse, Gerold Buehrer, pentru ziarul SonntagsZeitung, preluat de Reuters.

Pentru a incerca sa combata aprecierea francului la maxime record in ultimele saptamani, Banca Nationala a Elvetiei a redus dobanda de politica monetara la zero si incearca sa reduca atractivitatea monedei pe pietele internationale prin extinderea depozitelor la vedere ale bancilor.

Aceste masuri au ajutat cursul sa urce la 1,2 franci pe euro, insa moneda elvetiana s-a apreciat din nou in ultimele zile, rata de schimb revenind spre 1,1 franci pe euro, din cauza temerilor investitorilor privind criza datoriilor de stat din Europa si situatia economica globala.

Buehrer a declarat luna trecuta ca sprijina ideea stabiliri unui curs de schimb tintit de catre banca centrala, pentru a preveni o noua runda de crestere a francului.

Banca Nationala a amenintat in repetate randuri cu noi masuri de combatere a "supraevaluarii masive" a francului, alimentand speculatii in piata ca institutia ar fi pregatita sa reia interventiile pe piata valutara.

Banca a fost criticata dur pentru pierderile record inregistrate in 2010, cand a vandut franci pe piata si a cumparat euro.

Institutia a fost laudata insa pentru abordarea asumata in acest an, pietele speculand ca sprijinul politic castigat in ultimul timp ar putea permite bancii sa reinceapa interventiile valutare.

Moneda euro s-a depreciat in aceasta saptamana cu 4,3% fata de franc si a incheiat saptamana la un curs de 1,1194 franci. 

#elvetia, # curs franc euro, # dranci, # curs de schimb franc , #Elvetia