Bogatii se muta in Elvetia ca sa scape de taxe si impozite

Joi, 03 Septembrie 2009, ora 17:13
2356 citiri
Bogatii se muta in Elvetia ca sa scape de taxe si impozite

Bogatii se orienteaza din ce in ce mai des catre stabilirea in Elvetia, speriati de cresterea taxelor din tarile de domiciliu si de erodarea principiilor secretului bancar pentru nerezidenti, potrivit diviziei elvetiene de private banking a grupului HSBC Holdings, transmite Bloomberg.

Decizia guvernului Elvetiei de a colabora cu guvernele din Statele Unite, Franta si Germania in cazurile de suspiciune de evaziune fiscala nu a schimbat tendinta autoritatilor de a-i "proteja" pe cei care reusesc sa se stabileasca in tara, a declarat directorul general al diviziei elvetiene a HSBC, Alexandre Zeller, informeaza Mediafax.

" Nu putem discuta de mii de oameni pentru ca este vorba de persoane care au ajuns la un anume nivel, dar cu siguranta este vorba de o tendinta semnificativa. Ei provin in principal din tari unde taxele au fost majorate substantial. Exista o corelare directa intre nivelul impozitelor si dorinta unei persoane bogate de a dori sa se stabileasca in alta parte ", a aratat Zeller.

Unii dintre cei mai bogati oameni din lume, printre care Michael Schumacher, multiplu campion mondial la Formula 1, fondatorul Ikea, Ingvar Kamprad, si artista Tina Turner s-au stabilit in Elvetia.

Legea din aceasta tara permite rezidentilor bogati care nu inregistreaza venituri din activitati derulate in Elvetia sa negocieze nivelul taxelor cu autoritatile regionale.

Zeller considera ca orice client al bancilor elvetiene care este nemultumit de sistemul fiscal din tara de domiciliu are trei optiuni, respectiv sa se resemneze, sa recurga la raportari voluntare ale veniturilor si averii, sau, daca este suficient de bogat, sa se mute in Elvetia.

Marea Britanie intentioneaza sa impuna, din luna aprilie a anului viitor, o taxa pe venit de 50% pentru persoanele cu un venit anual de peste 150.000 de lire sterline.

"Pentru clientii mari, aflati intr-o situatie dificila, exista solutia sa se mute. Din acest motiv avem un asemenea flux de imigranti britanici din randul clientelei bancilor, iar piata imobiliara prospera", a mai afirmat Zeller.

Guvernul Elvetiei a decis, in luna august, sa transmita autoritatilor din SUA datele bancare a circa 4.450 de clienti americani suspectati de evaziune fiscala.

Ulterior, in urma unui acord intre Elvetia si guvernul francez, autoritatile de la Paris au anuntat ca vor obtine informatii despre 3.000 de francezi aflati intr-o situatie similara.

#bogati, #elvetia, #miliarde , #Elvetia