Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bancomatul a implinit 40 de ani

Bancomatul a implinit 40 de ani
Primul aparat din 1967 nu folosea carduri, ci cecuri imprimate cu substante radioactive si elibera numai cate 10 lire sterline.

In urma cu 40 de ani, primul bancomat din lume, inventat de scotianul John Shepherd-Barron, era amplasat in nordul Londrei, pe Enfield. De atunci pana in prezent, la colturile de strada din intreaga lume, in zidurile cladirilor sau in sediile de banci au aparut peste 1,6 milioane de astfel de aparate care "scuipa bani".

Reg Varney, producatorul serialului "On the Buses", a fost primul care a extras bani de la un bancomat. Chiar daca aparatul era diferit de cele cu care suntem obisnuiti in prezent, acesta a fost nevoit sa raspunda unor comenzi similare cu cele cerute de un bancomat din 2007.

Pagina de intampinare a unui ATM din 1967 seamana intocmai cu cea din prezent. Cei care i-au oferit scotianului sansa sa-si puna in practica ideea construirii unui bancomat au fost reprezentantii bancii britanice Barclays. Acestia au fost convinsi imediat: in timpul unei intalniri la un pahar de gin, presedintele de atunci al bancii a semnat un contract in graba cu Shepherd-Barron, care la acea vreme lucra la tipografia De La Rue, dupa cum povesteste chiar inventatorul ATM-ului.

Cecuri in loc de carduri

Ideea de a construi un bancomat i-a venit lui Shepherd-Barron, acum in varsta de 82 de ani, in timp ce facea baie. "Mi-a trecut prin minte ca ar putea exista o metoda prin care sa-mi pot lua banii de oriunde in lume sau cel putin in Marea Britanie. Asa ca imediat mi-am imaginat un tonomat de batoane de ciocolata si am inlocuit ciocolata cu bancnote", spune Shepherd-Barron intr-un interviu acordat BBC. La acea vreme, cardurile din plastic nu existau, asa ca bancomatele lui Shepherd-Barron functionau pe baza de niste cecuri imprimate cu o substanta radioactiva de Carbon 14.

Aparatul detecta substanta si asocia cecul unui cod PIN. Totusi, masina putea sa ofere celor care introduceau cecul maximum 10 lire sterline (15 euro) la o accesare. "Dar raportandu-ne la acele vremuri, cele zece lire reprezentau destul pentru un weekend de petreceri si distractii", spune Shepherd-Barron, acum in varsta de 82 de ani.

Ca orice lucru nou, nu putea sa functioneze tocmai bine din primul moment. Primul bancomat a fost vandalizat, iar unul care a fost instalat in Zurich (Elvetia) a inceput sa se defecteze des, fara nicio explicatie. Mult mai tarziu s-a descoperit ca firele de electricitate de la doua linii de tramvai care se intersectau in apropiere interferau cu mecanismul bancomatului.

Thailandezii si-au scos palaria in fata bancomatului

John Shepherd-Barron spune ca el si sotia sa au observat importanta inventiei sale dupa multi ani, cand a vizitat Chiang Mai, in nordul Thailandei. Atunci au observat ca un fermier care a venit pana la un bancomat cu o caruta trasa de boi si-a scos palaria cu boruri largi atunci cand a folosit ATM-ul.

"A fost prima dovada pentru mine ca am schimbat intr-un fel lumea", spune scotianul. Totusi, clientii care folosesc inca bancomatul Barclays de pe Enfield sunt in cea mai mare parte necunoscatori ai istoriei acelui ATM. O placa mica inscriptionata a fost agatata acolo la cea de-a 25-a aniversare, dar putina lume a observat acest lucru.

EVOLUTIA

Romanii, in fata... cardurilor

Cardurile au patruns in buzunarele multor romani, inghesuite, cu de-a sila, de angajatori. Asa am scapat de cozile de la casieria firmei. Romanii, multi dintre ei invatati sa simta banii, nu s-au bucurat. Povestile cu angajatii firmelor care dadeau cardurile si PIN-urile unui coleg pentru ca acesta sa le "elibereze" numerarul din masina sunt inca proaspete.

<b>Bloombiz</b>

Continuarea(Sursa: <a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=311191/ target=_blank>EvenimentulZilei</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 965 ori