Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Banca centrala din Ungaria ar putea sustine forintul cu interventii indirecte prin Elvetia

Banca centrala din Ungaria ar putea sustine forintul cu interventii indirecte prin Elvetia

Banca centrala a Ungariei cauta mijloace sa evite majorarea dobanzilor si ar putea recurge la sustinerea cotatiei forintului prin interventii indirecte pe piata valutara, prin intermediul Bancii Reglementelor Internationale.

Potrivit publicatiei ungare Figyel?, care citeaza surse din piata, doar doua persoane din cadrul bancii centrale ungare au informatii despre deciziile tehnice - momentul interventiilor, limitele si partenerii - care se iau pentru sustinerea forintului: guvernatorul András Simor si seful departamentului pentru piata monetara si schimburi valutare, Zsolt Érsek.

Totusi, deciziile majore sunt luate de Consiliul Monetar, care fixeaza pragurile de curs, directia interventiilor si schiteaza strategiile. Figyel? relateaza ca, in mod concret, banca centrala ungara face o solicitare la Banca Reglementelor Internationale, supranumita "banca bancilor centrale", cu sediul in Basel, Elvetia.


Aceasta decide in ce mod deruleaza interventia pe piata, insa un jucator care primeste un ordin de la BRI este la curent cu faptul ca actioneaza pentru banca centrala ungara, in conditiile in care este clar ca interventia este una in sprijinul forintului.


Insa lungirea lantului de interventie sporeste riscul de scurgeri de informatii, arata publicatia ungara. Figyel? mentioneaza un caz in care banca centrala ar fi fost in spatele unei actiuni de sustinere a forintului, cand banca elvetiana UBS a cumparat recent forinti pentru 30 milioane euro, la 307 forinti/euro, coborand cursul din piata la 304 unitati/euro.


Banca centrala a Ungariei ar avea nevoie de cel putin 100-200 milioane euro pentru a influenta cu succes cotatia forintului intr-o singura operatiune, potrivit surselor publicatiei ungare. Un dealer din piata a indicat, pentru Portfolio.hu, aceeasi banca elvetiana drept intermediar al interventiilor bancii centrale. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1679 ori
Citeste mai multe despredobanzi forint banca cotatie