Asediata, Banca Nationala a Elvetiei se gandeste sa treaca la euro

Vineri, 12 August 2011, ora 11:06
3915 citiri
Asediata, Banca Nationala a Elvetiei se gandeste sa treaca la euro

Banca Nationala a Elvetiei se confrunta cu o mare problema. Ascensiunea aproape neintrerupta a francului ii pune in pericol lichidiatile si ameninta sa declanseze un dezastru in ceea ce priveste exporturile statului elvetian. In acest context, pe piata au aparut zvonuri ca banca centrala elvetiana ar putea adopta euro. Cat de adevarate sunt aceste ipoteze? 

Atat paritatea dolar-franc cat si paritatea  euro-franc  au atins cote record, dandu-le dureri de cap celor care s-au imprumutat in franci. Volatilitatea este uluitoare. Castigurile si pierderile urca si coboara ametitor, scrie BusinessInsider.

Banca Nationala a Elevetiei a trimis in piata „tone intregi de lichiditati”, scrie publicatia amintita, intr-o incercare de a tempera din avansul francului. Acest lucru a determinat ratele Elvetiei in apropiere de zero.

In acest context, au aparut zvonurile potrivit carora Banca Elvetiei ar adopta euro. Un vicepresedinte din cadrul Bancii Nationale a Elevetiei, Thomas Jordan, a declarat ca banca centrala se gandeste sa adopte, temporar, euro.  Afirmatia simpla, in aparenta, a declansat o adevarata isterie pe piete.

Jurnalele de stiri anuntau  „vestilebune”. Dar omiteau un aspect extrem de important. Declaratia oficialului SNB se continua in felul urmator : „O adoptare permanenta a mondei unice europene nu este compatibila cu legile din Constitutia Elvetiana”.

Pentru Elvetia, intrarea in Uniunea Europeana si abandonarea francului inseamna un referendum national si o modificare a constitutiei. Acum 160 de ani, in 1850, Elvetia a decis, prin lege, sa asigure o  moneda „de refugiu”.

Modificare Legii implica un referendum de amploare si nu se poate intampla peste noapte, mai ales ca s-ar putea confrunta cu obstacole juridice si politice abrupte.

Pe langa aceste obstacole, mai trebuie indeplinite doua conditii.

Cursul euro-franc  ar trebuie sa fie mult mai mic decat este astazi, cel mai probabil, un euro ar trebuie sa fie la valoarea de 0,9 franci. Asta ar insemna ca francul sa creasca cu cel putin 20%, un nivel acceptabil pentru elvetieni si politicieni.

O conversie a francului pana la valoarea de 0,9 euro le-ar creste semnificativ averile. Chiar daca francul le asigura independenta, aprecierea acestuia le va creste profitul.

Francezii, germanii, olandezii si italienii ar fi destul de reticenti sa isi lase o tara sa intervina pe piata, mai ales un stat care produce alimente si bunuri de consum la preturi sub standardul tarilor dezvoltate.

Agricultorii francezi insista pentru adoptarea unei rate de conversie mare, in timp ce producatorii germani si italieni vor sa surclaseze producatorii elvetieni. Acestia, de asemenea, mizeaza pe o rata de conversie mare.

In concluzie, toata lumea care conteaza doreste un franc puternic.

Banca Nationala a Elvetiei a anunta ca va lua masuri de combatere a aprecierii francului elvetian. Printre acestea se numara cresterea lichiditatii pe piata monetara si efectuarea unor tranzactii valutare swap.

"Supraevaluarea masiva a francului elvetian ameninta dezvoltarea economiei in Elvetia si a crescut puternic riscurile privind stabilitatea preturilor", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Banca centrala a aratat ca va urmari atent evolutiile de pe piata valutara si, daca va fi necesar, va lua noi masuri de combatere a aprecierii francului.

Banca Nationala a Elvetiei a surprins pietele cu o saptamana in urma, cand a redus dobanzile in banda 0-0,25%, respectiv "cat mai aproape de zero", si a anuntat ca va creste semnificativ volumul de franci din piata monetara.

Masurile de lichiditate anuntate miercuri de banca au fost folosite ultima data in 2008.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banca nationala a elvetiei, #euro, #franc, #franc elvetian , #Elvetia