Aprecierea francului poate duce la scaderea dobanzii cheie a bancii centrale a Elvetiei

Joi, 07 Februarie 2008, ora 10:49
1182 citiri
Aprecierea francului poate duce la scaderea dobanzii cheie a bancii centrale a Elvetiei

Recenta apreciere a francului a temperat cea mai mare ingrijorare a bancii centrale a Elvetiei, privitoare la inflatia importata, si a creat conditii pentru o decizie de relaxare a politicii monetare, daca tara va fi afectata negativ de incetinirea cresterii economice mondiale, scrie Reuters.

Deprecierea monedei nationale a Elvetiei, mai ales fata de euro, fusese mult timp un factor major de ingrijorare pentru banca centrala a Elvetiei, iar accentuarea inflatiei i-a impiedicat pana in prezent pe bancherii centrali sa micsoreze dobanda cheie, in pofida semnalelor privitoare la incetinirea cresterii economice si a scaderilor masive ale dobanzilor de referinta adecise de alte banci centrale.

Insa investitorii care au cautat refugii in contextul problemelor de pe piata internationala au facut plasamente in active mai sigure, cum ar fi francul elvetian, si au usurat astfel dilema de politica monetara, apreciind francul elvetian cu 3,4% fata de euro de la ultima sedinta de politica monetara a bancii centrale elvetiene. Francul elvetian se mentine la cotatii record si fata de dolar.

"Aprecierea francului elvetian a schimbat situatia, deoarece permite mai multa libertate de miscare pentru banca centrala a Elvetiei", arata buletinul din februarie al institului economic elvetian KOF, citat de Reuters.

"Daca situatia economica se va inrautati semnificativ, banca centrala a Elvetiei poate reactiona hotarat si decisiv, fara sa se confrunte cu riscul unei deprecieri nedorite a francului elvetian", au mai aratat economistii de la KOF.

Avertismentele bancii centrale a Elvetiei - ca va trebui sa isi urce dobanda cheie in cazul in care cursul francului alimenteaza inflatia - au fost repetate de multe ori in 2007.

Motivele de ingrijorare s-au schimbat, insa, in contextul in care economia dependenta de exporturi a Elvetiei este amenintata de problemele economice din Statele Unite.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.