Acordul dintre SUA si Elvetia pe tema secretului bancar, rasturnat de un tribunal elvetian

Luni, 25 Ianuarie 2010, ora 09:59
1345 citiri
Acordul dintre SUA si Elvetia pe tema secretului bancar, rasturnat de un tribunal elvetian

Un tribunal elvetian a hotarat, intr-un proces intentat de un cetatean american, ca banca UBS nu ar trebui sa ofere autoritatilor SUA datele si inregistrarile clientilor bogati, ai diviziei de private banking, punand astfel sub semnul intrebarii acordul dintre Washington si Berna pe aceasta tema. 

Decizia curtii elvetiene, in favoarea contribuabilului american, ar putea rasturna practic acordul incheiat anul trecut intre autoritatile din Statele Unite si cele din Elvetia care obliga UBS sa transmita catre Internal Revenue Service datele a 4.450 de clienti americani bogati suspectati de evaziune fiscala, potrivit The Wall Street Journal (WSJ), citat de Mediafax.

Autoritatile din SUA, Elvetia si conducerea UBS, alaturi de avocatii care repreznita clientii bancii in procesele de contestare a acordului, fac eforturi acum pentru a intelege efectele deznodamantului acestui caz asupra intelegerii.

Un purtator de cuvant al Internal Revenue Service, "Fiscul" din SUA, sustine ca agentia se asteapta ca guvernul elvetian sa continue sa onoreze acordul.

Guvernul Elvetiei a aratat ca va decide miercuri "din ce puncte de vedere poate fi garantata aplicarea acordului dintre Elvetia si Statele Unite".

Acordul a fost semnat in august, dupa o investigatie indelungata a autoritatilor americane privind ajutorul acordat de UBS clientilor american in vederea evitarii taxelor din SUA.

Incheierea acordului a determinat mii de americani, speriati de eventuale repercusiuni, sa apeleze la programele de "amnistie fiscala" derulate de Fisc, anuntand autoritatile despre conturile din strainatate. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord, # sua, # elvetia, # secret, # bancar, # tribunal , #Elvetia