Ultimele zile de glorie ale lui Mubarak

Luni, 14 Februarie 2011, ora 23:41
1916 citiri
Ultimele zile de glorie ale lui Mubarak

Hosni Mubarak a fost confuz in ultimele zile ale presedintiei sale in fata evenimentelor care au condus la inlaturarea sa de la putere, fiind prost informat de Ministerul sau de Interne si presat de fiul sau Gamal sa ignore protestele, potrivit presei egiptene, citate de Mediafax.

Ziare guvernamentale si private evoca o altercatie violenta intre cei doi fii ai fostului sef al statului - Alaa, fiul cel mare, si Gamal, in varsta de 47 de ani, care era considerat succesorul lui Hosni Mubarak -, primul reprosandu-i celuilalt ca a "patat imaginea" tatalui lor, care a condus Egiptul timp de aproape 30 de ani.

La 10 februarie, cu o zi inaintea demisiei sale istorice, "confuzia, chiar neputinta, era mare la palatul prezidential", scria luni Al-Ahram, care a fost centrul de greutate al presei pro-Mubarak.

"Nu intelegeau cu adevarat ce se intampla", continua cotidianul, referindu-se la manifestatiile care au afectat tara timp de 18 luni.

Potrivit diverselor publicatii, mana lui Gamal, descris ca fiind o persoana ambitioasa inconjurata de oameni de afaceri, a fost foarte vizibila in discursurile tatalui sau catre natiune in timpul crizei.

"Gamal Mubarak a gestionat criza (...) cu ochii pe putere. Nu a inteles decat foarte tarziu ca era scos din joc ... de aceea discursurile nu corespundeau cu ceea ce voiau sa auda oamenii.

Acest lucru le-a sporit furia", continua Al-Ahram.

Joi, inaintea ultimei aparitii a lui Mubarak la televiziune, "Gamal l-a convins pe tatal sau sa faca o ultima tentativa, aceea de a anunta reforme si de a delega prerogativele lui Omar Suleiman", a carui desemnare ca vicepresedinte nu a convins multimea.

"Altii au sugerat un ton mai conciliant si sentimental, dar Gamal nu era de aceeasi parere. Discursul a inflamat multimea ... tentativa a esuat ... presedintele a cazut". Strategia fiului cel mic nu ar fi intrunit majoritatea nici macar in cadrul familiei.

Potrivit Al Akhbar (oficial), cei doi fii ai presedintelui au inceput sa se certe dupa inregistrarea discursului din 10 februarie, care a fost obiectul unui "montaj" pentru introducerea unor declaratii mai ferme fata de manifestanti.

"Ai corupt tara cand ai deschis calea colegilor tai (din mediul de afaceri) si iata rezultatul. In loc ca tatal tau sa fie onorat la sfarsitul vietii sale, ai actionat pentru murdarirea imaginii lui", i-a strigat Alaa fratelui sau, afirma cotidianului, potrivit caruia tot palatul prezidential a auzit disputa.

Tot potrivit ziarului citat, acest discurs in care Mubarak urma sa anunte ca deleaga prerogativele civile lui Omar Suleiman si pe cele militare armatei, a fost modificat in ultimul moment, spre marea surpriza a Statelor Unite si cancelariilor occidentale care se asteptau la un alt ton.

Potrivit cotidianului Al Yum Al Sabee (privat), Prima Doamna, Suzanne Mubarak, a lesinat de doua ori din cauza acestei altercatii. Dar, initial, detestatul ministru de Interne a fost cel care l-ar fi indus in eroare pe presedinte.

"Raportul transmis de Habib el-Adli presedintelui Mubarak inainte de ziua de marti, 25 ianuarie, minimiza importanta manifestatiei" care a reprezentat debutul revoltei populare, potrivit Al-Ahram.

Ulterior, el a justificat pe langa Mubarak "succesul surprinzator" al manifestatiei facandu-l sa creada ca Fratii Musulmani "si-au mobilizat tinerii conform unor instructiuni din strainatate".

Dar ministrul era convins ca "este vorba despre o «mana de familii», ca evenimentul putea fi «limitat» si ca «totul era sub control»". Dupa 18 zile, presedintele era nevoit insa sa demisioneze la presiunea manifestatiilor. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#hosni mubarak, #presedinte egipt, #revolutie egipt , #Egipt