Opinia publica mondiala vrea o actiune impotriva incalzirii globale

Vineri, 04 Decembrie 2009, ora 11:23
1460 citiri
Opinia publica mondiala vrea o actiune impotriva incalzirii globale

Lupta impotriva incalzirii globale este sprijinita de majoritatea opiniei publice la nivel international, cu un entuziasm deosebit in special in statele in curs de dezvoltare, potrivit unui sondaj al Bancii Mondiale, dat publicitatii joi.

Sondajul relizat in 15 state si a carui publicare are loc cu patru zile inaintea deschiderii summitului de la Copenhaga pe aceasta tema, evidentiaza o ingrijorare larg raspandita, privind faptul ca incalzirea planetei va sfarsi prin a dauna populatiei, informeaza Mediafax.

Dintre cei chestionati, 88 la suta apreciaza ca tara lor trebuie sa actioneze impotriva incalzirii, iar procentul se apropie de suta la suta in statele din Asia aflate in plina dezvoltare economica, printre care China, Vietnam, si Bangladesh.

In Statele Unite, singurul stat dezvoltat care nu a semnat Protocolul de la Kyoto privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, 82 la suta dintre cei chestionati vor ca autoritatile lor sa actioneze in acest sens in viitor.

"Exista un sprijin enorm in tara, indiferent ca sunt bogati, saraci sau cu venituri medii, pentru ca un eventual acord semnat la Copenhaga sa se traduca prin reducerea obligatorie a emisiilor de gaze cu efect de sera", comenteaza Banca Mondiala odata cu publicarea sondajului.

Singura tara unde mai putin de 80 la suta din populatie sprijina un demers voluntar impotriva incalzirii globale este Rusia, unde numai 58 la suta considera ca tara lor trebuie sa actioneze in acest sens.

Rusii sunt de asemenea cei care se indoiesc cel mai mult de concluziile stiintifice privind incalzirea globala: 23 la suta dintre cei chestionati apreciaza ca expertii au demonstrat ca este urgent sa actioneze.

In randul persoanelor interogate in lume, 51 la suta apreciaza ca cercetatorii au facut din incalzirea globala o problema urgenta. Acest procentaj nu este decat de 33 la suta in Indonezia, statul care a gazduit conferinta pe aceasta tema in Bali in 2007, 38 la suta in Statele Unite si 43 la suta in Japonia.

Sondajul a fost realizat pentru Banca Mondiala de WorldPublicOpinion.org, apartinand de universitatea Maryland (estul Statelor Unite).

In total, 13.518 persoane au fost chestionate direct, prin telefon sau pe internet in statele urmatoare: Bangladesh, China, Egipt, Satele Unite, Franta, India, Indonezia, Iran, Japonia, Kenya, Mexic, Rusia, Senegal, Turcia si Vietnam, cu o marja de eroare de 3-4 puncte.

#incalzire, #globala, #banca, #mondiala, #gaze , #Egipt