Islamistul Mohamed Morsi a fost investit in functia de presedinte al Egiptului

Sambata, 30 Iunie 2012, ora 16:28
1093 citiri
Islamistul Mohamed Morsi a fost investit in functia de presedinte al Egiptului

Islamistul Mohamed Morsi a devenit oficial sambata cel de-al cincilea presedinte al Republicii Egipt dupa ce-a depus juramantul in fata Inaltei Curti Constitutionale, succedandu-i lui Hosni Mubarak, inlaturat anul trecut de la putere in urma unei revolte populare.

"Jur pe Allah Atotputernicul sa mentin sistemul republican, sa respect Constitutia si legea, sa protejez pe deplin interesele poporului", a declarat Morsi, devenit primul presedinte al Egiptului ales liber.

"Aspiram la un un viitor mai bun, la un nou Egipt si la o a doua republica", a declarat Morsi in fata judecatorilor, in cadrul unei ceremonii solemne difuzate in direct la televiziunea de stat.

"Astazi, poporul egiptean a depus bazele unei noi vieti - libertate absoluta, democratie adevarata si stabilitate", a mai spus Morsi, un inginer in varsta de 60 de ani instruit in SUA.

Procedura de depunere a juramantului a facut obiectul unei dispute intre militarii aflati la putere si Fratii Musulmani, junta considerand ca Morsi trebuie investit in fata Curtii Constitutionale, in timp ce islamistii au insistat ca el sa depuna juramantul in fata Parlamentului, oficial dizolvat, dar inca legitim, in opinia lor.

Presedintele a cedat in cele din urma, insa vineri a sfidat armata dupa ce-a depus un juramant simbolic in Piata Tahrir, locul unde a izbucnit revolta incheiata anul trecut cu inlaturarea regimului autoritar al lui Mubarak. El a promis totodata sa ceara inapoi puterile care i-au fost luate functiei prezidentiale de consiliul militar venit la conducerea tarii dupa plecarea lui Mubarak.

Morsi l-a invins pe ultimul premier al lui Hosni Mubarak, Ahmad Chafiq, in cadrul primelor alegeri prezidentiale dupa revolta, obtinand 51,73% din voturi in al doilea tur de la mijlocul lunii iunie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investire presedinte Egipt, #investire presedinte Mohamed Morsi, #presedinte Egipt Mohamed Morsi , #Egipt