Guvernul britanic pune la punct un nou plan de salvare a sistemului financiar

Luni, 19 Ianuarie 2009, ora 10:15
1167 citiri
Guvernul britanic pune la punct un nou plan de salvare a sistemului financiar

La trei luni dup? un prim plan de salvare salutat de intreaga lume, guvernul lui Gordon Brown ar putea interveni din nou s?pt?mana aceasta, ca s? sus?in? b?ncile britanice, asigurand ultimele active riscante, potrivit presei, relateaz? AFP.Programul ar putea implica active toxice de 100 miliarde de lire sterline (110 miliarde de euro), potrivit Sunday Times. Expertii evalueaza la 200 miliarde de lire sterline (220 miliarde de euro) cuantumul total de active riscante pe care le detin bancile britanice.


Londra lansase deja in octombrie un program de 37 miliarde de lire sterline (41 miliarde euro), menit sa recapitalizeze bancile si care a dus la nationalizarea partiala a mai multor institutii de creditare, printre care Royal Bank of Scotland (RBS) si Lloyds TSB/HBOS.


Noul plan ce va fi anuntat luni sau "o zi-doua mai tarziu", potrivit BBC - orarul lui Gordon Brown a fost modificat, astfel incat oficialul sa poata participa la summitul din Egipt despre situatia din Gaza - nu va mai implica o injectie directa de fonduri la banci.


Planul va viza mai degraba o asigurare guvernamentala a activelor toxice ale institutiilor.


Statul ar urma sa isi asume astfel eventualele pierderi care ar putea exista, ca urmare a acestor active, dar acestea vor ramane la nivelul de institutie si nu vor fi reunite intr-o singura "banca toxica", cum fusese luat in considerare initial.


Programul are scopul de a linisti investitorii, in contextul in care bancile urmeaza sa anunte rezultatele financiare pentru 2008. Potrivit BBC, RBS si HBOS ar putea afisa pierderi "fara precedent".


Cotatia actiunilor acestor banci a coborat semnificativ in sedinta de tranzactionare de vineri de pe piata londoneza, ca si titlurile Barclays, care s-au depreciat cu aproape 25%.


Trezoreria britanica nu a confirmat informatiile, dar un purtator de cuvant a indicat ca "guvernul studiaza mai multe optiuni vizan prelungirea sustinerii acordate creditarii economiei".


"Un anunt va fi facut in urmatoarele saptamani", a precizat purtatorul de cuvant, citat de AFP.


Gordon Brown declarase, pe de alta parte, in cadrul unui interviu publicat in editia de sambata a Financial Times, ca bancile trebuie sa fie transparente, in ceea ce priveste activele riscante. "Trebuie sa fim transparenti in cazurile in care avem clar active riscante", a observat Gordon Brown.