Uniunea Europeana dobandeste greutate in Republica Moldova

Vineri, 26 Ianuarie 2007, ora 02:42
1155 citiri

Uniunea Europeana a inceput sa joace un rol important in Republica Moldova, o tara vitregita din punct de vedere economic si prada tensiunilor interne dintre doua teritorii care privesc in directii opuse, unul spre Romania, iar celalalt, regiunea separatista Transnistria, spre Rusia.

Dupa cum vor evolua evenimentele, UE, care din ianuarie are frontiera comuna cu Moldova, poate fi un factor de stabilitate sau risca sa se vada antrenata in diferendul intern ruso-moldovean. Pentru a impulsiona dialogul intre Republica Moldova si Transnistria, la 25 ianuarie are loc o intalnire la Madrid intre reprezentantii statelor mediatoare (Rusia, Ucraina si OSCE) si observatorii (UE si SUA) in conflict, medierea Bruxelles-ul fiind cheie pentru pacea acestei tari, divizata de conflictul secesionist, noteaza ziarul El Pais.

Europa inseamna mai ales o oportunitate de locuri de munca pentru Republica Moldova, o tara de patru milioane de locuitori, din care se calculeaza ca un milion de moldoveni traiesc ca imigranti in strainatate. UE inconjoara deja acest stat de 33.700 kilometri patrati iar prezenta sa se manifesta in doua feluri. La vest UE echivaleaza cu Romania, noul sau membru. In restul perimetrului moldovean, UE este reprezentata de Misiunea Uniunii Europene de Asistenta la Frontiera (EUBAM) pentru Republica Moldova si Ucraina, cu un contingent de 100 de functionari europeni care, impreuna cu alti 58 de moldoveni si ucraineni, controleaza cei 1.222 de kilometri de frontiera, inclusiv hotarul cu Transnistria.

EUBAM, o experienta fara precedent pentru UE, s-a infiintat in noiembrie 2005, la cererea comuna a presedintilor ucrainean si moldovean pentru a contracara in special contrabanda prin Transnistria. EUBAM co-gestioneaza astfel o frontiera in afara UE si, practic, este un instrument pentru a afirma suveranitatea Moldovei asupra separatistilor. In loc de trafic masiv de arme pe care mediile occidentale le atribuiau Transnistriei, EUBAM a descoperit doar alimente, tutun, alcool si cateva doze de droguri, in general pentru uz particular.

'Ma aflu aici de 12 ani iar contrabanda cu arme este un basm', spune ucraineanul Oleksandr Gizhin, seful servicului vamal de la postul de frontiera Kuciurgan prin care tranziteaza zilnic aproximativ 20.000 de persoane. Britanicul Stuart Poucher, expert al EUBAM, este de parere ca de Craciun contrabanda cu alcool a crescut, mentionand si contrabanda cu carne de pasare. 'Carnea de pui nu este o contrabanda strategica si nici motiv de pericol international', subliniaza, la randul sau, Valeri Litskai, ministru de externe al separatistilor de la Tiraspol.

Transnistria este populata majoritar de slavi (rusi si ucraineni) spre deosebire de restul teritoriului Republicii Moldova, locuit mai ales de moldoveni (din punct de vedere cultural romani). Separatistii refuza sa se reintegreze Moldovei, de teama ca Republica sa nu se alipeasca intr-o zi Romaniei. Preocuparea lor are o anumita justificare. In decurs de patru luni, peste jumatate de milion de moldoveni au cerut viza de intrare in tara vecina, unde calatoreau liber pana la aderarea Romaniei la UE. Surse diplomatice europene estimeaza ca intre 200.000 si 300.000 de moldoveni au obtinut cetatenia romana, gratie legaturilor de sange cu aceasta tara. In fata Consulatului roman de la Chisinau, capitala Republicii Moldova, s-au format cozi lungi.

Bucurestiul a fost autorizat sa deschida alte doua consulate provizorii pentru a satisface cererea. Autoritatile moldovene afirma ca sustinatorii uniunii cu Romania sunt azi o minoritate redusa, dar mediile occidentale constata unele tensiuni intre sectoarele pro-romane si elita politicii moldovenesti, preocupata de propria supravietuire. Afluxul de moldoveni asupra Romaniei evoca chiar o noua versiune a reunificarii germane, numai ca, de data aceasta, cu problema secesionista inclusa. Transnistria, care a fost cucerita de rusi de la turci, in secolul al XVIII-lea, nu a facut niciodata parte din Romania, spre deosebire de Basarabia, care constituie grosul teritoriului Republicii Moldova. Valeri Litskai a constatat o consolidare a orientarii pro-moscovite a Transnistriei si a prezentei economice ruse in regiunea in care Gazprom controleaza importantul gazoduct spre Balcani.

Monopolul electric rus a cumparat centrala hidroelectrica locala, cea mai mare din Moldova. Atat Chisinau cat si Tiraspol au obtinut un pret de 176 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz, deosebirea este insa ca Transnistria are inca neachitata o factura de 1 miliard de dolari (770 milioane de euro) cu concernul rus, fara ca acesta sa-i fi lansat vreun ultimatum. Inainte de a relua negocierile aflate in impas cu Chisinaul, Transnistria pretinde ridicarea blocadei economice impusa regiunii. Prin blocada se refera la normele care il obliga sa-si supuna exporturile controlului de catre Chisinau, operatiune pe care EUBAM are grija sa o verifice.

Intre timp, Chisinaul ii 'testeaza' pe separatisti cu promisiuni vagi de autodeterminare, in cazul in care Moldova ar decide sa se uneasca Romaniei. Pentru Valeri Litskai "sunt moldovenii cei care sunt dezorientati", pentru ca "Transnistria, care este orientat spre Rusia, are sprijin si poate rezista cat timp este nevoie', conchide El Pais.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)