Moscova le cere americanilor sa-si reduca personalul diplomatic din Rusia - surse

Marti, 01 August 2017, ora 09:55
2278 citiri
Moscova le cere americanilor sa-si reduca personalul diplomatic din Rusia - surse
Foto: Wikimedia

Kremlinul a decis sa ceara Statelor Unite sa reduca cu peste 700 de persoane numarul celor care lucreaza in cadrul misiunilor diplomatice din Federatia Rusa, dupa cum anunta doi oficiali de la Moscova.

Cei doi oficiali rusi au confirmat sub protectia anonimatului, pentru Bloomberg, ca, pana la 1 septembrie, personalul angajat in cadrul misiunilor diplomatice americane deschise pe teritoriul Rusiei va trebui redus la doar 455 de persoane.

Masura pare sa vina ca raspuns la sanctiunile economice suplimentare pe care Washingtonul le-a pregatit pentru Rusia si inseamna o reducere a numarului de angajati din ambasade si consulatele americane de aproape 700 de persoane, in prezent acesta fiind de peste 1.200 angajati.

Stirea a fost difuzata si de canalele media din Rusia, acestea mentionand o cifra de reduceri de personal cuprinsa intre 700 si 745 de persoane, ca urmare a ordinului emis de Kremlin.

Maria Olson, purtator de cuvant al Ambasadei SUA la Moscova, nu a comentat informatia si nici reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe nu au facut-o.

Alte surse sustin ca Rusia insista ca numarul angajatilor din misiunile diplomatice americane sa fie egal cu cel al propriilor angajati din cele deschise pe teritoriul SUA, dar masura pare totusi disproportionata fata de cele 35 de expulzari la care a recurs administratia Obama, in urma scandalului legat de posibilul amestec al Moscovei in alegerile prezidentiale din Statele Unite.

Ministerul de Externe al Rusiei a cerut, de asemenea, amabasadei americane sa elibereze o vila de la marginea Moscovei si cateva depozite din mai multe orase, lucru care lasa de inteles ca tensiunile intre cele doua puteri militare intra intr-o noua etapa.

Ar putea fi insa si un raspuns la esecul administratiei Trump de a returna diplomatilor rusi doua imobile evacuate in timpul tensiunilor de la sfarsitul anului trecut intre Washington si Moscova, pe tema aceluiasi scandal.

#tensiuni Rusia SUA, #evacuare personal diplomatic SUA, #sanctiuni economice Rusia , #Diplomatie