Ce daruri a oferit Traian Basescu Republicii Moldova

Joi, 03 Mai 2012, ora 21:02
2212 citiri
Ce daruri a oferit Traian Basescu Republicii Moldova

Presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania a daruit Presedintiei Republicii Moldova o biserica de lemn maramureseana, iar Guvernului de la Chisinau un milion de carti in limba romana.

"L-am informat pe domnul presedinte Timofti ca daruim cu ocazia vizitei dansului o biserica de lemn maramureseana care sa fie amplasata intr-un loc stabilit de presedintia Republicii Moldova undeva in raionul Soroca si un milion de carti in limba romana care vor fi donate Guvernului Republicii Moldova", a spus presedintele Basescu.

El a aratat si ca Romania va mentine pentru anul scolar urmator numarul de 5.000 de burse pentru tinerii din tara vecina, urmand ca in anii umatori sa fie ridicat la 10.000 de burse.

"L-am informat pe domnul presedinte Timofti ca vom mentine numarul de 5.000 de burse si pentru anul scolar urmator, acordate tinerilor din Republica Moldova, cu perspectiva ca in anii urmatori, functie de resursele bugetare, sa urcam pana la 10.000 de burse", a spus Basescu.

De asemenea, seful statului a evidentiat ca a discutat cu omologul Timofti si despre confuzia creata in plan international cu privire la minoritatea moldoveneasca.

"Am discutat si despre confuzia creata in unele relatii internationale cu privire la minoritatea moldoveneasca si am concluzionat ca suntem doua state independente si suverane, avand ca locuitori in mod preponderent romanii. Ne leaga istoria, limba, traditiile, bucuriile si necazurile care au trecut peste romani in ultimele secole", a spus Basescu.

Totodata, el a tinut sa aminteasca de aniversarile in acest an a unor date istorice cu relevanta. "Nu puteam sa trec peste doua date semnificative la acest inceput de an 2012. La 27 martie s-au implinit 94 de ani de la declaratia de unire a Basarabiei cu Romania si pe 16 mai se vor implini 200 de la anexarea Basarabiei de catre Rusia tarista. Acestea au fost mentionate doar ca elemente ale istoriei noastre", a aratat Basescu.

De asemenea, el a reiterat importanta faptului ca presedintele moldovean a facut prima sa vizita bilaterala la Bucuresti.

La randul sau, presedintele moldovean a multumit Romaniei si presedintelui Basescu pentru sprijinul acordat in procesul de integrare europeana a Republicii Moldova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#daruri Romania Republica Moldova, #biserica de lemn Maramures, #carti Romania Republica Moldova, #Basescu daruri Republica Moldova , #Diplomatie