Danemarca isi deschide in 2008 piata muncii pentru noii membri UE

Luni, 02 Iulie 2007, ora 11:11
1221 citiri

INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE, 2 iulie 2007 - Danemarca isi va deschide anul viitor granitele pentru lucratorii din Europa de Est, a anuntat vineri guvernul.

Statul nordic este unul dintre membrii Uniunii Europene care mentin restrictiile pe piata muncii pentru cetatenii din 10 tari est-europene care au aderat la bloc din 2004.

Dar incepand cu anul viitor, lucratorii din aceste state se vor bucura de acelasi acces la locurile de munca daneze ca si cei din celelalte state UE, a afirmat guvernul. Nu a decis insa o data exacta pentru ridicarea restrictiilor.

"Ma bucur foarte mult ca este mai usor acum pentru forta de munca straina sa vina sa lucreze aici", a declarat ministrul muncii Claus Hjort Frederiksen. Acesta a adaugat ca decizia va fi in beneficiul companiilor daneze.

Guvernul si partidele de opozitie au convenit vineri sa ridice restrictiile impuse lucratorilor printr-o decizie obligatorie care nu necesita aprobarea parlamentului. Decizia se aplica lucratorilor din Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Letonia, Lituania, Estonia, Romania si Bulgaria.

Potrivit regulilor UE, cetatenii din toate statele membre ar trebui sa poata munci unde doresc in cadrul uniunii. Totusi, unele membre mai vechi din UE, printre care si Danemarca, au impus restrictii temporare pentru a preveni un temut aflux de forta de munca ieftina.

Comisia Europeana a facut presiuni asupra acestor state pentru a ridica barierele.

Piata muncii din Danemarca s-a imbunatatit treptat din decembrie 2003 iar rata somajului a scazut in mai la 3,6%.

Bloombiz

(Sursa: Rador)