Vintu a fost initiatorul intregului demers infractional, TB arata ca reprezinta pericol social

Luni, 13 Septembrie 2010, ora 16:41
1303 citiri
Vintu a fost initiatorul intregului demers infractional, TB arata ca reprezinta pericol social

Sorin Ovidiu Vintu a fost initiatorul intregului demers infractional, in ceea ce priveste favorizarea lui Nicolae Popa si ingreunarea extradarii acestuia, Tribunalul Bucuresti aratand in motivarea deciziei de arestare preventiva ca acesta reprezinta pericol social, precizeaza Mediafax.

Potrivit unei convorbiri telefonice din 30 octombrie 2009, rezulta clar faptul ca trimiterea banilor catre Nicolae Popa nu a inceput anul trecut, ci cu cel putin doi ani inainte, fiind deja stabilit un "circuit" in acest sens, arata magistratul.

Pe langa acest fapt, se adauga si comportamentul celor trei inculpati din dosar - Sorin Ovidiu Vintu, Alexandru Stoian si Octavian Turcan - dupa inceperea urmaririi penale.

"Tribunalul gaseste deosebit de relevant faptul ca inceperea urmaririi penale si mai mult, luarea unei masuri restrictive de libertate nu a avut nici un impact asupra atitudinii inculpatilor fata de normele penale si ordinea de drept, norme pe care acestia au ales sa le ignore si in continuare cu indiferenta dar si vadita desconsideratie fata de capacitatea organelor judiciare romane de a-i trage la raspundere penala. Singurul efect al acestor masuri a fost acela ca cei trei inculpati si-au luat anumite masuri de precautie", arata motivarea.

Astfel, arata magistratul, s-a evidentiat pericolul social al inculpatilor.

In plus, datele primite de la autoritatile din Cipru au constituit un element cheie al anchetei si au dus la concluzia ca acestia reprezinta pericol social.

"Inculpatul Sorin Ovidiu Vintu a fost initiatorul intregului demers infractional, din acest punct de vedere periculozitatea sociala a acestui inculpat reliefandu-se pregnant. In ceea ce priveste mobilul acestui inculpat, Tribunalul gaseste deosebit de relevanta convorbirea telefonica din data de 4 ianuarie 2010, purtata de inculpatul Stoian cu o persoana necunoscuta localizata in Indonezia, in cadrul careia se transmite inculpatului Sorin Ovidiu Vintu ca numitul Nicolae Popa va respecta angajamentul luat «acum noua ani de zile», iar temerile inculpatului Sorin Ovidiu Vantu ca cineva va spune ceva impotriva sa sunt neintemeiate", precizeaza magistratul.

Astfel, TMB deduce ca insistentele lui Vintu de a impiedica extradarea lui Popa nu par alturiste.

In ceea ce-l priveste pe Octavian Turcan, tribunalul remarca faptul ca, desi nu a avut initiativa infractionala, rolul sau este esential, in lipsa eforturilor sale activitatea infractionala neputand avea loc.

"Ca titular al conturilor ce au fost folosite in aceste transferuri (de bani - n.r.), inculpatul avea cunostinta atat de identitatea destinatarului (fapt ce este de altfel confirmat si de convorbirile telefonice purtate cu inculpatul Sorin Ovidiu Vintu) cat si de scopul acestui demers", arata motivarea.

Vazand modalitatea implicarii lui, perseverenta de care a dat dovada, modalitatea concreta in care a actionat, tribunalul apreciaza ca si in privinta sa este indeplinita conditia pericolului social.

Referitor la Stoian, tribunalul observa mai intai faptul ca implicarea sa in acest "proiect" ilicit a fost, in mod cert, relatia sa apropiata cu Sorin Ovidiu Vintu, dar nu in calitate de angajat, de subordonat, asa cum incearca sa sustina, ci aceea de om de incredere, calitate in care s-a implicat activ.

Acesta este acuzat ca, in deplina cunostinta de cauza, a sustinut activitatea infractionala a lui Sorin Ovidiu Vintu, prin toate mijloacele ce i-au stat la indemana. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vantu convorbiri telefonice pericol social tb , #Cipru