Eugen Sinca (BCR): Romania ar putea profita de situatia din Cipru

Miercuri, 20 Martie 2013, ora 13:16
2874 citiri
Eugen Sinca (BCR): Romania ar putea profita de situatia din Cipru

Cipru este un caz special in Uniunea Europeana si nu trebuie comparat cu Romania, dar tara noastra ar putea profita de aceasta situatie, crede analistul sef al BCR, Eugen Sinca, in legatura cu evolutiile financiare de la Nicosia.

"Situatia Ciprului este una atipica la nivelul UE, iar Romania ar putea profita de actuala situatie din Cipru, pentru a redirectiona spre ea capitalurile straine destinate investitiilor", considera analistul sef al BCR.

Acesta considera ca vor fi necesare reglementari mai bune pe plan european cu privire la operatiunile bancare.

"Cipru a avut prevederi prea laxe in ceea ce priveste constituirea de depozite de catre persoanele din strainatate. A avut o pondere mare a depozitelor bancare in PIB si o datorie foarte mare, care a facut imposibila o implicare a sectorului public in redresarea situatiei financiare", a adaugat Sinca.

Parlamentul cipriot a respins planul european de salvare financiara pentru Cipru, dupa critici vehemente provocate de taxa exceptionala pe depozitele bancare. Planul prevedea, in schimbul unui imprumut de 10 miliarde de euro din partea zonei euro si a FMI pentru Cipru, aflat in pragul falimentului, o taxa exceptionala de 6,75 % pe toate depozitele bancare cu sume cuprinse intre 20.000 si 100.000 de euro si de 9,9 % pentru sume mai mari. Aceasta taxa trebuie sa aduca la buget 5,8 miliarde de euro.

#Romania probleme Cipru, #Sinca BCR Cipru, #taxa banci Cipru , #Cipru