Salvarea bancilor din Cipru presupune costuri de 10 mld. de euro

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 20:32
1082 citiri
Salvarea bancilor din Cipru presupune costuri de 10 mld. de euro

Costul salvarii bancilor cipriote, afectate de expunerea la Grecia, ar putea ajunge la zece miliarde de euro, a anuntat miercuri publicatia "Phileleftheros", referindu-se la estimarile preliminare ale oficialilor FMI care viziteaza insula, transmite Reuters.

Cifra de 10 miliarde de euro este in conformitate cu estimarile initiale ale costului total al salvarii Ciprului. Daca cifra va fi confirmata, va reprezenta o crestere semnificativa fata de estimarile cele mai pesimiste privind necesitatile bancilor cipriote.

De asemenea vor spori temerile privind sustenabilitatea datoriei Ciprului, tinand cont ca Produsul Intern Brut al insulei ajunge la aproximativ 17,3 miliarde de euro.

Ciprul, tara care de la 1 iulie 2012 a preluat presedintia rotativa a Uniunii Europene, a devenit saptamana trecuta a cincea tara din zona euro care a solicitat un pachet de sprijin financiar din partea partenerilor europeni.

Banca Centrala a Ciprului a refuzat sa comenteze informatia, apreciind ca "pur speculative" cifrele din presa.

Luni, reprezentantii FMI, UE si BCE au sosit in Cipru, iar marti au inceput consultarile cu oficialii de la Nicosia. Estimarea referitoare la banci a fost realizata de o alta echipa a FMI, care deja se afla pe insula, care a prezentat luni datele Bancii Centrale a Ciprului, sustine "Phileleftheros".

Saptamana trecuta, agentia de evaluare financiara Fitch estima la sase miliarde de euro costul recapitalizarii bancilor cipriote.

Ciprul a achizitionat luni actiuni Cyprus Popular Bank in valoare de 1,79 miliarde de euro, pentru a ajuta cea de-a doua banca cipriota sa indeplineasca cerintele minime de capital. De asemenea, cel mai mare grup bancar din Cipru, Bank of Cyprus a anuntat si el saptamana trecuta ca va cere un sprijin temporar de la statul cipriot in valoare de 500 milioane de euro pentru a putea respecta obligatia de a-si consolida capitalul pana la data limita de 30 iunie.

Cyprus Popular Bank este prezenta pe piata din Romania prin Marfin Bank, iar Bank of Cyprus este prezenta in Romania sub brand propriu.

#Cipru ajutor international, #banci Cipru, #banci Cipru salvare , #Cipru