Rusia garanteaza in fata UE pentru imprumutul luat de Cipru

Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 18:20
1411 citiri
Rusia garanteaza in fata UE pentru imprumutul luat de Cipru

Rusia va garanta un imprumut pentru Cipru in cadrul programului de asistenta financiara acordat de Uniunea Europeana pentru statul mediteranean. Ciprul solicita un ajutor financiar de 20 miliarde de euro.

Ministrul rus de finante, Anton Siluanov, a declarat ca Rusia inca ia in considerare cererea Ciprului privind un credit de cinci miliarde de euro si a adaugat ca Nicosia cauta inca 15 miliarde de euro de la UE.

Cipru ar putea obtine un imprumut de cinci miliarde euro de la Rusia

Reprezentantii guvernului cipriot nu au comentat declaratia ministrului rus de Finante.

Discutiile guvernului de la Nicosia cu reprezentantii UE, BCE si FMI nu au fost pana acum incununate de succes. Acestia cer Ciprului reducerea salariilor si a pensiilor, reformarea sistemului de pensii si privatizari.

Ciprul, stat membru al zonei euro, cu un Produs Intern Brut de doar 17 miliarde de euro, a cerut in iunie ajutor pentru salvarea celor mai mari banci ale sale, expuse puternic la datoria Greciei.

Desi poarta discutii cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana, Ciprul a solicitat anterior si Rusiei un imprumut, bazandu-se pe relatiile economice stranse dintre cele doua tari. Rusia a acordat deja Ciprului un imprumut de 2,5 miliarde de euro, la finele lui 2011.

Dificultatile cu care se confrunta bancile din Cipru nu sunt cauzate numai de expunerea lor la Grecia, ci si de presiunile ridicate asupra calitatii activelor, din cauza detinerilor de obligatiuni suverane elene, si de dificultatile macroeconomice interne, sustin analistii.

Principalele trei banci din Cipru (Bank of Cyprus, Hellenic Bank Public si Cyprus Popular Bank) sunt prezente si pe piata din Romania.

Cyprus Popular Bank, a doua mare banca din Cipru, va primi un ajutor de stat in valoare de 1,8 miliarde de euro, dupa ce oficialii din Comisia Europeana au aprobat acordarea acestei finantari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Cipru ajutor financiar, #Rusia imprumut Cipru, #Rusia garantie imprumut Cipru, #banci Cipru , #Cipru