Presedintele Eurogrupului vrea un acord pentru salvarea Ciprului in martie

Luni, 04 Martie 2013, ora 16:37
1438 citiri
Presedintele Eurogrupului vrea un acord pentru salvarea Ciprului in martie

Zona euro spera in continuare ca, pana la finele acestei luni, se va ajunge la un acord cu privire la un program de ajutor destinat Republicii Cipru, program care va avea un efect de stabilizare nu numai pentru aceasta tara, ci pentru intreaga eurozona, a declarat luni presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.

La reuniunea lor din luna februarie, ministrii de Finante din zona euro au amanat, pana dupa alegerile prezidentiale din Cipru, orice decizie cu privire la programul de ajutor solicitat de autoritatile de la Nicosia inca din vara anului trecut, transmite AFP.

"Probabil vom ajunge la un acord in luna martie si acesta este lucrul pe care incercam sa-l facem", a declarat Jeroen Dijsselbloem la sosirea sa la Bruxelles. "Sunt incantat ca va exista un nou guvern cu care vom putea lucra pentru a gasi o solutie", a adaugat presedintele Eurogrupului.

Ministrii de Finante din zona euro urmeaza sa se intalneasca, luni, cu noul lor omolog cipriot, Michael Sarris, numit dupa castigarea alegerilor prezidentiale de Nicos Anastasiades.

Potrivit unei surse europene de rang inalt, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, luni dupa-amiaza ministrii de Finante din zona euro vor vedea care este pozitia noului guvern cipriot fata de o serie de subiecte, precum spalarea banilor, privatizarile, sustenabilitatea datoriei externe etc.

Intr-un interviu publicat luni in cotidianul german Der Spiegel, comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, s-a pronuntat pentru importanta sistemica a ramanerii Ciprului in zona euro.

"Daca Ciprul va intra intr-un faliment dezordonat, rezultatul va fi aproape sigur iesirea sa din zona euro", a declarat Olli Rehn. La randul sau, ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a afirmat ca exista argumente pentru a considera ca Ciprul aer o importanta sistemica si de aceea trebuie gasita o solutie adecvata.

Ciprul negociaza cu troica creditorilor internationali (UE-BCE-FMI) inca din luna iunie 2012 un program de ajutor international. Potrivit estimarilor autoritatilor de la Nicosia, Ciprul ar avea nevoie de 17 miliarde de euro, dintre care 10 miliarde de euro pentru sprijinirea bancilor.

#salvare Cipru, #risc incapacitate plata Cipru, #acord ajutor Cipru, #ajutor financiar cipru , #Cipru