Oligarhii rusi pierd miliarde de euro din cauza taxei aplicate in Cipru

Luni, 18 Martie 2013, ora 10:01
1705 citiri
Oligarhii rusi pierd miliarde de euro din cauza taxei aplicate in Cipru

Taxa pe depozite bancare pe care Cipru trebuie sa o aplice pentru a primi ajutor financiar din partea zonei euro ii va costa mai multe miliarde de euro pe rusii bogati, expertii estimand ca acestia ar avea in conturi in aceasta tara pana la 35 de miliarde de euro.

"Increderea in Cipru ca loc sigur in care sa-ti plasezi banii se va ajunge la zero", a declarat, pentru agentia rusa de presa Interfax, Anatoli Aksakov, reprezentant al asociatiei regionale a bancilor rusesti, potrivit AFP.

Ministrii de Finante ai statelor din zona euro au convenit, sambata, taxarea depozitelor bancare din Cipru, parte a unui pachet de ajutor financiar de 10 miliarde de euro. Taxa se va situa la 6,75% pentru depozitele de pana la 100.000 de euro si la 9,9% pentru cele care depasesc acest prag.

Fondurile rusesti care vor fi probabil afectate se situeaza la 15,4 miliarde de euro, a estimat Aksakov, in timp ce editia ruseasca a revistei Forbes a inaintat o estimare mult mai ridicata, de pana la 35 miliarde de euro.

Potrivit Forbes, Moody's a estimat anul trecut dezpoite de 19 miliarde de dolari ale rusilor in bancile cipriote, la care se adauga fonduri de inca 12 miliarde de dolari detinute de bancile din Rusia.

Forbes citeaza si alte estimari din presa locala, care situeaza depozitele rusilor la 8-35 miliarde de euro.

"Rusii au pierdut pana la 3,5 miliarde de euro intr-o singura zi. Stirea despre taxa de 10% pe depozitele din Cipru a starnit panica in randul rusilor foarte bogati", se arata intr-un editorial postat pe site-ul Forbes Rusia.

Potrivit Interfax, vicepresedintele asociatiei bancilor regionale din Rusia, Alexander Khandruiev, a sugerat ca Moscova sa negocieze un acord cu Cipru pentru a reduce sau chair elimina taxa, in schimbul unui nou ajutor financiar.

Ministrul de Finante cipriot, Michalis Sarris, urmeaza sa viziteze Moscova in aceasta saptamana.

Rusia a imprumutat Ciprului 2,5 miliarde de euro in 2011. Guvernul de la Nicosia a cerut un nou ajutor financiar de cinci miliarde de euro, insa Rusia a refuzat, afirmand ca este responsabilitatea UE sa ajute financiar insula.

#taxa depozite Cipru, #depozite oligarhi rusi Cipru, #bani Cipru miliardari rusi , #Cipru