Mama Rusia sare cu bani in ajutorul Ciprului. Un nou finantator al Europei?

Joi, 19 Iulie 2012, ora 08:05
1866 citiri
Mama Rusia sare cu bani in ajutorul Ciprului. Un nou finantator al Europei?

Cipru a cerut ajutor financiar de la UE, dar pana sa ajunga europenii cu banii, Rusia le-a luat-o inainte.

Analistii economici sustin ca principalul motiv pentru care Rusia s-a oferit sa acorde un ajutor financiar de cinci miliarde de euro tine de faptul ca Ciprul este un adevarat paradis fiscal pentru oligarhii rusi.

Pana cum cativa ani, Ciprul ere cel mai mare paradis fiscal din Europa, insa in ultimii ani, autoritatile de la Nicosia au mai curatat din proasta reputatie a insulei. Iata, insa, ca Ciprul a fost lovit in plin de criza din zona euro si mai ales de expunerea masiva a sistemului sau bancar, iar in momentul de fata, ameninta sa se transforme din paradis fiscal in cosmarul investitorilor straini.

Dar aici intervine Rusia, pentru ca Ciprul reprezinta un fel de colac de salvare pentru statul rus, in special pentru ca miliardarii rusi si-au bagat banii in companii offshore in insula mediteraneana. "Rusia este ca la ea acasa in Cipru, deci este interesata sa mentina normalitatea economica, pentru ca, de fapt, sunt sprijiniti miliardarii rusi, care au conturi si bani acolo", a declarat pentru Business24, economistul Ionel Blanculescu.

Ciprul inca este paradis fiscal

Inainte de a intra in Uniunea Europena, Ciprul era cel mai accesibil mediu economic pentru infiintarea de companii offshore, iar peste 80% din contactele Romaniei cu statul mediteranean se bazeaza pe astfel de activitati economice.

Ajutorul financiar acordat de rusi catre ciprioti nu este in stare sa nasca conflicte intre Rusia si Uniunea Europeana, ba chiar UE "zice merci" ca mai scapa de povara acordarii a inca unui ajutor financiar. Toata lumea stie ca Ciprul este o anexa a Rusiei, in urma acestei facilitati offshore si atunci, nimeni nu zice nimic, explica Blanculescu:

"Rusii se orienteaza numai catre zonele unde au interese stricte, in rest, investitiile lor sunt in propria economie, pentru ca vor sa devina mult mai competitivi in lupta cu UE si SUA".

Analistul economic Constantin Rudnitchi a declarat pentru Business24, ca Rusia nu va deveni finantatorul crizei datoriilor suverane din Europa, pentru ca ajutorul financiar acordat Ciprului are legatura strict cu interesele economice si strategice vizavi de statul mediteranean.

Legaturi stranse intre Moscova si Nicosia

"Se vorbeste mult despre interesele Rusiei in Cipru, iar faptul ca ei s-au miscat mai repede decat UE in acordarea de ajutor financiar arata clar acest fapt. Mai mult, premierul cipriot are legaturi puternice cu statul rus, pentru ca si-a facut studiile la Moscova, iar pe de alta parte, Cipru este paradisul fiscal al Europei, o serie de oligarhi si chiar de politicieni rusi, avand companii offshore infiintate aici", a declarat Rudnitchi.

Analistul sustine ca un alt motiv pentru care rusii vor ca cipriotii sa o duca bine este reprezentat de investitiile in industria turismului de aici, dar si de faptul ca, in apele teritoriale cipriote, s-ar afla zacaminte descoperite recent.

Rusia nu poate deveni finantatorul datoriilor suverane din zona euro, pentru ca interesele sale denota un pragmatism tipic, ei fiind interesati de finantari numai in zone care pot genera castiguri evidente. Pe de alta parte, sustine analistul economic, suma nu este chiar atat de mare, insa, daca rusii s-ar gandi sa finanteze si alte state europene nu ar avea capacitatea necesara, pentru ca nici economia lor nu o duce chiar asa de bine.

#Rusia ajutor financiar, #Cipru ajutor financiar, #Rusia Cipru imprumut, #Cipru paradis fiscal, #Rusia sistem bancar Cipru , #Cipru