Impozitarea depozitelor bancare a fost o exceptie, asigura guvernele din zona euro

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 17:47
1474 citiri
Impozitarea depozitelor bancare a fost o exceptie, asigura guvernele din zona euro
Pietele au reactionat violent la declaratiile ministrul olandez al Finanţelor Jeroen Dijsselbloem

Guvernele din zona euro promit ca utilizarea depozitelor bancare din Cipru pentru finantarea bailout-ului nu reprezinta un precedent, in incercarea de a inlatura impresia lasata de seful Eurogroup, care a indicat ca acordul cu guvernul cipriot va reprezenta un model pentru viitoare interventii.

"Programul cipriot nu este un sablon, insa masurile sunt croite pe masura unei situatii exceptionale", se spune intr-un document confidential obtinut de Bloomberg.

Documentul a fost convenit marti de ministrii Finantelor din zona euro si are rolul de a explica publicului larg deciziile anuntate luni in privinta salvarii sistemului bancar cipriot, necesara sentru a mentine Ciprul in zona euro.

Ministrul olandez al Finantelor Jeroen Dijsselbloem, presedintele grupului de lucru al ministrilor Finantelor din zona euro (Eurogroup), a declarat luni intr-un interviu acordat Reuters si Financial Times ca, asemenea situatiei din Cipru, viitoarele interventii de bailout in sectorul bancar ar trebui manageriate intern, iar recapitalizarea institutiilor de credit din fondul de urgenta al zonei euro nu este neaparat necesara.

Pietele au reactionat negativ la afirmatiile oficialului, cu scaderi importante luni seara pentru actiunile bancilor europene, care l-au determinat pe Dijsselbloem sa revina in aceeasi zi cu clarificari.

Mai multe state din zona euro au insistat pentru o garantii la nivel european ca decizia controversata de a accesa depozitele bancare, aplicata in cazul Ciprului, nu va deveni o masura anticriza obisnuita in Europa.

Acordul initial de bailout convenit in urma cu 10 zile de Comisia Europeana si FMI cu Ciprul prevedea ca preconditie atragerea de catre guvern a 5,8 miliarde euro fara cresterea gradului de indatorare a tarii. Masura convenita atunci in acest sens a fost de a aplica o taxa asupra depozitelor bancare din Cipru, la cote de 6,75% pentru sumele mai mici de 100.000 euro, respectiv 9,9% pentru economiile care depasesc acest prag.

Dupa inca o saptamana de negocieri tensionate, guvernele din zona euro si FMI au acceptat un acord de 10 miliarde euro pentru Cipru, cu conditia ca a doua mare banca din tara sa fie lichidata, iar deponentii care detin mai mult de 100.000 euro in bancile cipriote sa contribuie la bailout, pierzand o mare parte din bani.

#criza cipru, #depozite bancare Cipru, #retragere bani depozite Cipru , #Cipru