Depozitele bancare din Cipru au scazut cu 3,9% in luna martie, a zecea luna consecutiva de declin

Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 14:05
1296 citiri
Depozitele bancare din Cipru au scazut cu 3,9% in luna martie, a zecea luna consecutiva de declin

Consumatorii si companiile au retras luna trecuta 1,8 miliarde de euro (2,4 miliarde de dolari) din conturile lor bancare din Cipru, arata datele comunicate vineri de Banca Centrala Europeana (BCE).

Cipru a reusit la jumatatea lunii martie sa evite intrarea in incapacitate de plata gratie unui acord cu creditorii internationali, urmand sa inchida cea de a doua mare banca si sa impuna pierderi semnificative depozitelor neasigurate in schimbul unui ajutor de 10 miliarde de euro, transmite Reuters.

Potrivit BCE, in luna martie volumul depozitelor private de la bancile din Cipru a scazut cu 3,9%, pana la 44,6 miliarde de euro, dupa un declin de 2,2% in ianuarie. A fost a zecea luna consecutiva de declin al depozitelor bancare in Cipru.

Aceste cifre, care nu includ si depozitele guvernului cipriot sau cele interbancare, sugereaza existenta unor ingrijorari in randul deponentilor in momentul in care negocierile dintre Nicosia si creditorii internationali erau inca in desfasurare.

Conform acordului convenit cu creditorii internationali, Cipru trebuie sa stranga 5,8 miliarde de euro pentru a putea beneficia de 10 miliarde de euro de la Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.

In plus, deponentii care au sume mai mari de 100.000 de euro la primele doua banci. Bank of Cyprus si Popular Bank, vor pierde o parte importanta din acesti bani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#depozite bancare Cipru, #raport BCE Cipru, #retrageri depozite Cipru, #criza financiara Cipru , #Cipru