CRIZA DIN CIPRU Cum sunt afectate bancile din Romania de taxarea depozitelor

Luni, 25 Martie 2013, ora 17:05
3188 citiri
CRIZA DIN CIPRU Cum sunt afectate bancile din Romania de taxarea depozitelor
Depozitele mai mici de 100.000 de euro vor fi salvate

Cipru a decis inchiderea celei de-a doua mari banci a tarii, Laiki Bank (Popular Bank of Cyprus) si taxarea cu pana la 40% a depozitelor mai mari de 100.000 de euro de la Bank of Cyprus - cea mai mare banca din Cipru. Cele doua banci sunt reprezentate in tara de Marfin Bank, respectiv Bank of Cyprus Romania.

Dupa o saptamana de discutii aprinse cu Rusia si troica, timp in care sistemul bancar a fost blocat, Guvernul de la Nicosia a decis sacrificarea Laiki Bank pentru deblocarea unui imprumut de 10 miliarde de euro, necesar pentru sustinerea sistemului bancar, relateaza Mediafax.

Astfel, depozitele mari (peste 100.000 de euro) de la Laiki Bank, in valoare de 4,2 miliarde de euro, vor fi transferate intr-o banca cu active toxice si probabil, pierdute in totalitate. Depozitele sub 100.000 de euro vor fi transferate la Bank of Cyprus, cea mai mare banca a tarii si vor scapa de taxe. In schimb, depozitele mari de la Bank of Cyprus ar putea fi taxate cu pana la 40% si blocate pana la recapitalizare. Masurile afecteaza sistemul bancar cipriot intr-o masura consistenta, de vreme ce Laiki Bank si Bank of Cyprus detin circa jumatate din totalitatea depozitelor din Cipru.

in plus, Bank of Cyprus va prelua si responsabilitatea pentru o datorie de noua miliarde de euro a Laiki Bank catre mecanismul de lichiditate de urgenta al zonei euro.

Situatie incerta pe piata bancara din Romania

Laiki Bank care va fi inchisa in urma intelegerii dintre Nicosia si troica detine pe piata din Romania Marfin Bank, cu depozite in valoare totala de 180 milioane de euro. Operatiunile locale nu vor fi afectate de criza bancara din Cipru, potrivit reprezentantilor bancii locale, deoarece "banca din Romania este sanatoasa". Oficialii nu au oferit detalii despre posibile schimbari in actionariat.

Si Bank of Cyprus a anuntat ca sucursalele si filialele din strainatate nu vor fi afectate de decizia de taxare a depozitelor mari. Pe partea bancara, grupul este prezent in Romania prin intermediul unei sucursale, care nu este societate inregistrata in Romania si are o cota de piata in functie de active de 0,7%. Depozitele constituite la Bank of Cyprus Romania sunt garantate de fondul de garantare al depozitelor din Cipru, in limita a 100.000 de euro, pargul maxim la nivelul UE.

Bank of Cyprus a intrat pe piata din Romania in martie 2007, cu servicii de leasing, iar patru luni mai tarziu a inceput operatiunile bancare, pe zona clientilor corporate. Mai mult, Bank of Cyprus are o participatie semnificativa la Banca Transilvania, cu 9,9% din capitalul social.

Rusia contesta masurile marca FMI, adoptate de Nicosia

Solutiile gasite de Cipru sunt apropiate de cele propuse acum o saptamana de Fondul Monetar International si Germania, care doreau inchiderea Laiki Bank si a Bank of Cyprus, cu pierderi de 20-40% pentru depozitele de peste 100.000 de euro. "Continua, in opinia mea, sa jefuiasca prada", a declarat premierul Dmitri Medvedev, pentru Bloomberg.

Parlamentul cipriot a refuzat initial propunerea creditorilor internationali, de taxare a tuturor depozitelor. Ministrul de Finante al Ciprului a incercat sa convinga Moscova sa ajute financiar statul cipriot, printr-o renegociere a conditiilor imprumutului de 2,5 miliarde de euro contractat in 2011 si prin acordarea unui nou imprumut. Tratativele n-au adus niciun rezultat, iar Nicosia a cazut la intelegere cu troica.

Iata insa ca masurile draconice luate de Nicosia il determina pe presedintele Vladimir Putin sa solicite Guvernului rus sa studieze posibilitatile de restructurare a datoriei cipriote.

"Tinand cont de deciziile care au fost luate de Eurogrup, Vladimir Putin considera ca este posibil sa sprijinim eforturile presedintelui Ciprului si ale Comisiei Europene pentru solutionarea crizei", a declarat Dmitri Peskov, citat de AFP, conform Agerpres.

Potrivit estimarilor din presa internationala, cetatenii si companiile din Rusia ar avea in depozite in bancile cipriote mai multe zeci de miliarde de dolari.

#taxare depozite Cipru, #depozite Cipru, #bank of cyprus, #Laiki Bank, #Marfin Bank , #Cipru