Criza din Cipru ar putea lovi puternic bancile mari din Europa

Sambata, 06 Aprilie 2013, ora 11:28
1547 citiri
Criza din Cipru ar putea lovi puternic bancile mari din Europa

Prabusirea sectorului bancar cipriot ar putea genera pierderi anuale de 15 miliarde de euro din profitul celor mai mari banci europene, potrivit analistilor Barclays.

Pierderile impuse de creditorii externi deponentilor la primele doua mari banci din Cipru cu plasamente mai mari de 100.000 de euro, limita pana la care sunt garantate in Europa, pot determina retrageri masive de bani din bancile din intreaga Europa, noteaza Financial Times.

In opinia lui Simon Samuels, analist la Barclays Bank, bancile pot contrabalansa acest risc majorand ratele de dobanda pentru depozitele care depasesc pragul de 100.000 de euro, pentru a incuraja loialitatea clientilor.

Astfel, dobanda ar trebui sa creasca cu pana la 0,5% la bancile vulnerabile de la periferia zonei euro. Impactul negativ asupra profitabilitatii va fi de 8 miliarde de euro la nivelul sectorului bancar european, iar costuri in valoare de alte 7 miliarde de euro vor proveni din implementarea planului Uniunii Europene privind prefinantarea fondurilor de garantare a depozitelor.

Citeste mai multe despre Criza din Cipru ar putea lovi puternic bancile mari din Europa pe Ziare.com

#Cipru banci europene, #criza Cipru Europa , #Cipru