Companiile si bancile din Rusia vor sa dea Cipru in judecata pentru a-si recupera pierderile

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 15:01
1662 citiri
Companiile si bancile din Rusia vor sa dea Cipru in judecata pentru a-si recupera pierderile

Companiile si bancile din Rusia cu depozite in Cipru analizeaza deschiderea unor procese impotriva statului cipriot si a institutiilor de credit locale, pentru a-si recupera pierderile mari cauzate prin acordul de ajutor extern al tarii cu zona euro.

Avocatii parcurg cu atentie tratatele internationale ale Ciprului pentru a gasi o strategie de atac, insa va fi greu de construit un caz, scrie CNBC.

Deponentii din bancile cipriote se confrunta cu pierderi mari pentru sumele care depasesc nivelul garantat de 100.000 de euro.

Astfel, deponentii de la cea mai mare banca a tarii, Bank of Cyprus, ar putea pierde 40% din sumele mai mari de 100.000 de euro, in timp ce la Cyprus Popular Bank (Laiki), pierderea ar putea ajunge la 80%, iar banii ramasi sa fie recuperati in mai multi ani.

Laiki va fi inchisa, in timp ce Bank of Cyprus va fi restructurata si va prelua o parte din depozitele bancare ale Laiki. Banii luati din depozitele mari de la cele doua banci vor fi folositi pentru a acoperi costurile restructurarii sectorului bancar.

"Merita o incercare, dar nu va fi usor, nu va fi un proces de o singura infatisare, chiar daca actiunea pare a fi o expropriere", a declarat Andrei Goltsblat, partener la firma de avocatura Goltsblat BLP din Moscova.

Rusii apeleaza la avocatii britanici pentru a le apara interesele

Ar putea exista baze pentru a da in judecata Cipru sau bancile cipriote, afirma avocati contactati de persoane care vor sa-si recupereze banii.

"Oamenii sunt frustrati si incearca sa gaseasca o modalitate de a-si scoate banii din Cipru", spus Goltsblat, adaugand ca un client din Rusia si un cetatean rus rezident in Cipru au contactat firma pentru a-si evalua optiunile.

Firma britanica de avocatura PCB Litigation afirma ca trei banci cu legaturi cu Rusia s-au interesat de posibile actiuni in instanta.

"Am fost contactati si monitorizam situatia, urmand sa discutam cand avem noi informatii", a spus Steven Philippsohn, partener la PCB Litigation.

Analistii considera ca rusii ar putea avea depozite de mai multe zeci de miliarde de dolari in bancile din Cipru.

In timp ce toate depozitele sunt garantate pana la limita de 100.000 de euro, tot ce depaseste acest nivel poate inregistra pierderi foarte mari. Angajarea unei firme de avocatura ar putea diminua pierderile.

"Daca deschizi un proces, vor fi ingrijorati si posibil vor dori sa ajunga la un acord mai favorabil decat situatia in care nu ai fi facut nimic. Ar putea exista, de asemenea, si sansa de a recupera banii", a declarat Philippsohn.

Sansele de succes sunt insa reduse, dupa ce Cipru a renuntat la taxarea depozitelor in schimbul unei restructurari a sectorului bancar, in urma careia deponentii vor primi in contul pierderilor actiuni la banca nou formata.

Daca cele mai mari doua banci din Cipru sunt pur si simplu lasate "sa moara, fara o taxa pe depozite bancare nu va exista nicio posibilitate in justitie", a spus avocatul de la Goltsblat BLP din Moscova.

Valoarea actiunilor la bancile cipriote ar putea depasi valoarea initiala a depozitelor peste un an

Conform planului actual, depozitele nu vor fi confiscate direct, ci vor fi preschimbate pentru actiuni intr-o banca "solida", a declarat Vladimir Gidirim, partner la Ernst & Young Moscova.

"Nu este o expropriere totala. Dupa un an actiunile ar putea valora mai mult decat depozitul initial. Deponentii rusi care au avut de suferit de pe urma actiunilor autoritatilor cipriote ar putea, teoretic, deschide procese, dar nu vad o motivatie consistenta pentru o astfel de actiune", a spue el.

Una dintre optiuni ar fi utilizarea tratatelor de protejare a investitiilor pe care Cipru le are in vigoare cu alte tari, unde firmele pagubite rusesti sunt prezente.

O a doua optiune ar fi actionarea in instanta in baza legislatiei internationale, prin intermediul Curtii Internationale de Justitie. Un caz ar trebui, insa, deschis de Rusia in numele cetatenilor sai.

De asemenea, un pagubit ar putea argumenta, intr-un tribunal din Cipru sau alta tara UE, ca restrictiile asupra liberei circulatii a capitalului contravin legislatiei UE, afirma Thomas Keane, cofondator al firmei cipriote de avocatura Keane Vgenopoulou & Associates.

#procese banci Cipru, #procese rusi Cipru, #depozite bancare Cipru, #criza financiara Cipru , #Cipru