Compania petroliera falimentara Yukos trebuie sa returneze actionarilor suma de 850 milioane dolari

Joi, 27 Martie 2008, ora 15:27
1127 citiri
Compania petroliera falimentara Yukos trebuie sa returneze actionarilor suma de 850 milioane dolari

Un tribunal olandez a hotarat ca actionarii companiei Yukos sa primeasca 850 milioane dolari dintr-un imprumut pe care firma rusa nu a reusit sa-l restituie inainte sa dea faliment, potrivit companiei, informeaza Reuters.In 2003, compania Moravel cu sediul in Cipru a imprumutat companiei ruse Yukos 1,6 miliarde dolari, din care mai raman in prezent de restituit peste jumatate.


Moravel este o subsidiara a grupului GML, cel mai mare actionar al companiei Yukos.


"Am facut tot posibilul pentru a ne indeplini obligatiile administrative pentru a legitima crediteorii, imediat dupa atacurile Federatiei Ruse impotriva companiei", a declarat fostul director financiar al Yukos, Bruce Misamore.


Yukos, considerata intr-un timp cea mai importanta companie petroliera din Rusia, a fost falimentata dupa primirea unei amenzi de mai multe miliarde de dolari, majoritatea activelor sale fiind cumparate de compania petroliera de stat Rosneft.


Fostul patron al Yukos si unul dintre cei mai bogati oameni din Rusia, Mihail Kodorkovski, a fost condamnat la noua ani de inchisoare intr-un penitenciar din Siberia, acest lucru fiind considerat o razbunare pusa la cale de guvernul de la Kremlinu, din cauza aspiratiilor politice ale omului de afaceri.


Moravel a depus plangeri pentru restituirea datoriilor la tribunale din Londra si Moscova, imediat dupa ce Yukos a dat faliment in 2006.


"Incercam sa identificam peste 50.000 de actionari care ar trebui sa primeasca compensatii", a declarat Misamore.