Ciprul spera ca jocurile de noroc si turismul ii vor salva economia

Sambata, 20 Aprilie 2013, ora 12:10
1480 citiri
Ciprul spera ca jocurile de noroc si turismul ii vor salva economia

Presedintele Ciprului a declarat vineri ca tara lui salvata cu ajutorul unui plan international va deschide cazinouri si va sprijini sectorul turismului pentru a-si reporni economia.

Nicos Anastasiades a prezentat un prim lot de masuri despre care a spus ca sunt concepute pentru a stimula cresterea intr-o economie ce este prevazuta sa se contracte cu 13% pana in 2015, informeaza Associated Press.

Anastasiades a inclus deschiderea de cazinouri printre promisiunile de campanie inainte de alegerea sa in luna februarie.

El a spus ca Ciprul va plati 21 de milioane de euro (27,54 milioane dolari) pentru a subventiona partial salariile a 6.000 de persoane fara locuri de munca ce vor fi angajate in sectorul turismului, ca va acorda facilitati fiscale pentru angajarea de noi lucratori si va infiinta parcuri de energie solara.

Tinerii vor primi in arenda pentru cultivare terenuri in proprietatea statului si a bisericii. Iar cei care au casele sau intreprinderile confiscate deoarece sunt in imposibilitatea de a achita imprumuturile ar putea sa ramana acolo ca chiriasi, a adaugat el.

Bancile cipriote vor avea nevoie de aproape noua miliarde de euro pentru a-si reface capitalul

Ciprul a convenit luna trecuta asupra unui pachet de salvare de 23 miliarde de euro (30 de miliarde dolari) cu partenerii sai din zona euro si Fondul Monetar International.

Mica tara de mai putin de 1 milion de locuitori va trebui sa contribuie cu 13 miliarde de euro (17,05 miliarde dolari) din costul total al pachetului de salvare in principal prin impunerea unor pierderi grele la depozitele bancare mai mari de 100.000 de euro (130.000 dolari). A doua cea mai mare banca a tarii, Laiki, va fi rupta in doua, intr-o banca 'buna' ce va fi asimilata celei mai mari Bank of Cyprus, si o banca 'rea', care va fi desfiintata.

Cele doua banci au pierdut miliarde din cauza obligatiunilor de stat grecesti detinute dupa restructurarea datoriei tarii respective.

Potrivit firmei de audit PIMCO, Bank of Cyprus va avea nevoie de 3,96 miliarde de euro si Laiki de 3,83 miliarde de euro pentru a-si reface rezervele de capital pana in luna iunie 2015.

A treia cea mai mare banca a Ciprului, Hellenic, va avea nevoie de 333 milioane de euro, bancile cooperatiste vor avea nevoie de 589 milioane de euro.

Cifrele sunt incluse intr-un document pe care un oficial bancar l-a pus la dispozitia Associated Press cu conditia anonimatului, intrucat nevoile de recapitalizare pentru fiecare banca individuala nu au fost facute publice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#deschidere cazinouri Cipru, #stimulare economie Cipru, #turism Cipru, #jocuri noroc Cipru, #criza financiara Cipru , #Cipru