Ciprul nu va primi mai multi bani din partea troicii, in ciuda nevoilor de finantare crescute

Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 10:58
1306 citiri
Ciprul nu va primi mai multi bani din partea troicii, in ciuda nevoilor de finantare crescute

Troica de creditori internationali, formata din Uniunea Europeana, BCE si FMI, nu poate majora valoarea pachetului de asistenta financiara pentru Cipru, in ciuda informatiilor care arata ca necesitati de finantare ale Nicosiei sunt mai mari decat se estima, a afirmat vineri Luc Frieden, ministrul de finante din Luxemburg.

Purtatorul de cuvant al guvenului cipriot a confirmat joi ca necesitatile Ciprului in cadrul programului de sprijinire au crescut de la 17,5 la 23 de miliarde de euro, transmite Reuters.

"Este un fapt ca memorandumul din noiembrie vorbea de necesitati de finantare de aproximativ 17,5 miliarde de euro. Aceasta cifra a ajuns in prezent la 23 de miliarde de euro", a declarat purtatorul de cuvant al guvenului cipriot, Christos Stylianides.

Ciprul incearca inca sa clarifice ce suma va obtine din restructurarea sectorului bancar

Conform acestor declaratii, Ciprul va fi nevoit sa gaseasca sase miliarde de euro in plus fata de cele sapte miliarde de euro prevazute in acordul preliminar convenit cu creditorii internationali. Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International au acceptat sa sprijine Ciprul cu 10 miliarde de euro.

"Cred ca se va decide mentinerea pachetului de asistenta financiara pentru Cipru la zece miliarde de euro", a afirmat Luc Frieden la Dublin, inaintea inceperii reuniunii ministrilor de finante din zona euro, care vor discuta detaliile pachetului de asistenta financiara pentru Cipru.

Restructurarea bancilor din Cipru si alte masuri ar putea reduce necesitatile de finantare ale tarii, a explicat ministrul de finante din Luxemburg.

Initial Ciprul trebuia sa obtina din restructurarea sectorului bancar sapte miliarde de euro, dar acum ar trebui sa contribuie cu 13 miliarde de euro la pachetul de asistenta financiara, care ar urma sa coste 23 miliarde de euro.

"Cred ca in acest moment necesitatile de finantare sunt ceva mai ridicate pentru perioada 2013-2016, dar nu putem face mai mult", a afirmat Frieden.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#nevoi finantare Cipru, #ajutor financiar troica Cipru, #criza financiara Cipru , #Cipru