Ciprul cere Rusiei un credit de cinci miliarde de euro

Vineri, 06 Iulie 2012, ora 17:36
1590 citiri
Ciprul cere Rusiei un credit de cinci miliarde de euro

Ciprul a cerut Rusiei sa ii acorde un imprumut de cinci miliarde de euro, a declarat vineri ministrul rus de finante, Anton Siluanov, transmite AFP.

"Da, am primit o solicitare din partea Ciprului si o vom analiza", a spus Anton Siluanov. "Suma ceruta este de cinci miliarde de euro", a precizat Siluanov.

Cipru, care a preluat de la 1 iulie presedintia semestriala a UE, a devenit saptamana trecuta al cincilea stat din zona euro care cere un plan de salvare pentru a-si ajuta sectorul bancar, care a suferit pierderi mari din cauza expunerii masive la criza financiara din Grecia. Potrivit unor analisti, Ciprul ar avea nevoie de zece miliarde de euro pentru a-si sprijini sectorul bancar si a-si echilibra finantele publice.

Presedintele Ciprului, Dimitris Christofias, a luat joi apararea deciziei guvernului sau de a incerca sa obtina ajutor financiar din partea zonei euro concomitent cu o solicitare de imprumut adresata Rusiei. Dimitris Christofias a spus ca nu vede nimic in neregula in incercarea de a obtine simultan un imprumut din partea Rusiei, care ar putea avea si conditii mai bune decat un plan de salvare din partea Uniunii Europene, deoarece Moscova "nu impune conditii" si ofera "dobanzi mai mici".

In luna decembrie a anului trecut, Rusia a acordat Ciprului un alt credit de 2,5 miliarde de euro, la o dobanda redusa. Rusia este interesata sa mentina Ciprul ca un centru financiar offshore cu dobanzi reduse in conditiile in care numerosi cetateni si banci din Rusia isi tin fondurile in banci cipriote.

#Cipru imprumut Rusia, #sector bancar Cipru, #Cipru plan de salvare , #Cipru