Ciprul are nevoie de 75 milioane de euro pentru a nu intra in incapacitate de plata

Luni, 08 Aprilie 2013, ora 17:31
1188 citiri
Ciprul are nevoie de 75 milioane de euro pentru a nu intra in incapacitate de plata

Ciprul are nevoie, in luna aprilie, de cel putin 75 milioane de euro pentru a evita intrarea in incapacitate de plata si a plati salariile si pensiile functionarilor, a avertizat luni un oficial cipriot.

"Deficitul de lichiditati pentru luna aprilie se ridica la 160 milioane de euro. Cele 85 de milioane de euro din rezerva nu sunt suficiente si avem nevoie de o suma suplimentara pentru a evita intrarea in incapacitate de plata", a declarat trezorierul general Rea Georgiou in fata comisiei de finante din parlamentul cipriot, potrivit AFP.

Ciprul asteapta sa primeasca in luna mai prima transa din programul international de asistenta.

Purtatorul de cuvant al guvernului cipriot, Christos Stylianides, a declarat ca autoritatile de la Nicosia se grabesc sa evite intrarea in incapacitate de plata, inclusiv prin adoptarea unor masuri suplimentare de strangere de fonduri. "In zilele urmatoare, acest guvern va face tot ceea ce este posibil pentru a adopta legi astfel incat sa nu avem o problema cu plata salariilor si a pensiilor la finele lunii", a spus Christos Stylianides.

Potrivit termenilor acordului de asistenta financiara de 10 miliarde de euro, Ciprul s-a angajat sa reduca cheltuielile, sa majoreze taxele si sa revizuiasca drastic marimea sectorului sau bancar. In pofida situatiei dificile, ministrul cipriot de finante, Haris Georgiades, a declarat ca Ciprul nu are de gand sa renunte la euro si nu are 'un plan B' pentru renegocierea ajutorului international.

#criza datorii Cipru, #lichiditati Cipru, #ajutor financiar cipru, #incapacitate de plata Cipru , #Cipru