Cipru, tara in plin impas economic, preia presedintia problematicei UE

Duminica, 01 Iulie 2012, ora 16:00
1269 citiri
Cipru, tara in plin impas economic, preia presedintia problematicei UE

Cipru, stat nevoit sa ceara sprijinul financiar al Uniunii Europene si FMI pentru sustinerea bancilor, preia duminica presedintia Uniunii Europene, cu dificila sarcina de a impiedica zona euro sa intre in haos financiar.

Reprezentanti ai Comisiei Europene, Fondului Monetar International si ai Bancii Centrale Europene (BCE) sunt asteptati saptamana viitoare in Cipru pentru a evalua situatia sistemului bancar si al finantelor publice.

Acestia trebuie sa determine necesarul financiar al Ciprului, membru al zonei euro din 2008, si reformele care trebuie aplicate in schimbul ajutorului.

Situatia este complexa intrucat Cipru trebuie sa organizeze negocierile referitoare la bugetul UE pentru anii urmatori, in timp ce se confrunta cu propriile probleme economice, a subliniat analistul Fiona Mullen.

"Ar fi jenant pentru orice tara sa isi asume presedintia UE si in acelasi timp sa ceara bani partenerilor", a notat Mullen.

In opinia sa, conditiile pentru ajutorul european ar trebui sa fie draconic, intrucat guvernul a amanat sa ia masuri de echilibrarea finantelor.

Statul cipriot trebuie deja sa isi majoreze veniturile cu 200 de milioane de euro, prin noi cresteri de impozite si economii, pentru a reduce deficitul bugetar de la 6,3% in 2011 la sub 3% in acest an.

Guvernul a anuntat ca nu va modifica impozitul pe profit de 10%, nivel foarte scazut pe ansambul UE, care ii permite sa atraga investitorii straini.

Responsabilii europeni vor incerca in schimb sa impuna reducerea cheltuielilor publice, reformarea sistemului de indexare a salariilor si imbunatatirea supravegherii bancilor cooperatiste, a aratat Mullen.

In paralel, presedintele cipriot Demetris Christofias incearca sa obtina un imprumut din partea Rusiei sau Chinei, pentru a usura condutiile impuse de UE.

Pentru 2012, autoritatile de la Nicosia au primit deja din partea Rusiei un imprumut de 2,5 miliarde de euro.

Cipru, al cincilea stat din zona euro nevoit sa ceara ajutor financiar international, este afectat de expunerea mare la Grecia. Mai multe banci cipriote detin portofolii mari de obligatiuni suverane elene, care au fost puternic devalorizate.

Ratingul suveran al Ciprului a fost retrogradat in categorie speculativa, nerecomandata investitiilor, de catre cele trei mari agentii de rating, astfel ca tara nu se mai poate finanta de pe pietele internationale.

Analistii estimeaza ca necesarul de finantare al Ciprului este de pana la 10 miliarde de euro.

La nivel minim, ar fi nevoie de 2,3 miliarde de euro pentru recapitalizarea celor mai mari doua banci din tara, Cyprus Popular Bank si Bank of Cyprus.

Bank of Cyprus este prezenta in Romania sub brand propriu, iar Cyprus Popular Bank prin Marfin Bank.

#Cipru preia presedintia UE, #Cipru presedintie UE , #Cipru