Cipru, la un pas de un acord cu troica

Duminica, 28 Octombrie 2012, ora 13:15
1181 citiri
Cipru, la un pas de un acord cu troica

Cipru este aproape de a ajunge la un acord cu creditorii internationali pentru un program de sprijin financiar, a declarat ministrul cipriot de Finante, Vassos Shiarly, transmite Reuters.

Vassos Shiarly a precizat ca au mai ramas de solutionat doar 'patru-cinci chestiuni', care vizeaza chestiuni de principiu.

"Suntem foarte aproape. Cred ca divergentele cu troica pot fi rezolvate. Exista cateva chestiuni care mai raman de clarificat insa cea mai mare parte a divergentelor au fost deja clarificate", a declarat Vassos Shiarly intr-un interviu publicat duminica in cotidianul grec Kathimerini.

Ciprul a cerut un program de sprijin inca din luna iunie pentru a-si ajuta bancile care au inregistrat pierderi masive ca urmare a expunerii lor pe Grecia.

Autoritatile de la Nicosia doresc sa ajunga rapid la un acord cu creditorii internationali pana la urmatoarea reuniune a ministrilor de Finante din zona euro din 12 noiembrie.

"Este deosebit de important sa avem un acord pana la data de 12 noiembrie. Altfel, lucrurile vor deveni mai complicate si va trebui sa facem eforturi pentru a face fata perioadei urmatoare", a spus Shiarly.

Saptamana trecuta autoritatile cipriote au prezentat propriul lor program de austeritate creditorilor internationali, precizand ca vizeaza economii de 3,9 miliarde de euro pana in 2016.

Oficialii ciprioti au propus reduceri de salarii in sectorul public variind intre 6,5 si 12,5% dar s-au opus vanzarii activelor de stat, in timp ce troica a cerut reducerea tuturor salariilor in sectorul public cu 15%.

Bancile cipriote au inregistrat pierderi de aproximativ patru miliarde de euro de pe urma acordului de reducere a datoriilor Greciei, o cifra echivalenta cu 25% din Produsul Intern Brut al Ciprului. Desi deocamdata necesitatile de finantare ale Ciprului nu sunt cunoscute, analistii estimeaza ca acestea se ridica la 10 miliarde de euro, aproximativ 60% din produsul sau intern brut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Cipru acord troica, #Cipru masuri austeritate, #Cipru probleme economie , #Cipru