Cipru ar putea obtine un imprumut de cinci miliarde euro de la Rusia

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 20:59
1184 citiri
Cipru ar putea obtine un imprumut de cinci miliarde euro de la Rusia

Cipru este aproape de a obtine un imprumut bilateral de la Rusia, care s-ar putea ridica, potrivit presei locale, la cinci miliarde de euro, iar decizia daca tara va apela statul rus sau la fondul de urgenta al zonei euro, ar putea fi luata in urmatoarele zile.

"Cipru este aproape de a-si asigura un imprumut bilateral de la Rusia, a declarat o sursa importanta din Ministerul de Finante de la Nicosia, potrivit Wall Street Journal.

Potrivit unei alte surse, Cipru ar putea chiar folosi in paralel un imprumut de la Rusia si un ajutor financiar de la fondul zonei euro.

"Urmatoarele zile sunt cruciale. Analizam daca vom apela la fondul de urgenta sau la un o finantare de la o alta tara. Ar putea fi chiar combinate", a spus a doua sursa guvernamentala.

Comentariile celor doi oficiali vin ca raspuns la informatii aparute in cotidianul cipriot Alitheia, care a scris ca Cipru a cerut Rusiei un imprumut de cinci miliarde de euro.

Cipru a mai imprumutat bani de la Rusia

Cipru a obtinut si anul trecut un imprumut de la Rusia, de 2,5 miliarde de euro, finantare care a amanat nevoia imediata pentru un ajutor extern.

Presedintele Ciprului, Dimitris Christofias, ar fi in favoarea unui imprumut bilateral de la Rusia, potrivit Wall Street Journal, ca urmare a relatiei bune, de mai multe decenii, ale insulei cu Moscova. Regimul favorabil al taxelor a atras sume importante de bani din Rusia, iar populatia de vorbitori de limba rusa de pe insula se ridica la circa 40.000. Valoarea fondurilor si depozitelor de bani rusesti in bancile din Cipru a fost estimata la 10-20 miliarde de euro.

Guvernatorul bancii centrale a Ciprului, Panicos Demetriades, a declarat miercuri ca tara ar trebui sa opteze pentru un imprumut bilateral in locul unui ajutor financiar de la zona euro, daca termenii sunt favorabili.

Rusia preseaza, insa, pentru o dobanda mai ridicata si alte concesii la imprumut, iar mai multi lideri economici, inclusiv ministrul de Finante, Vassos Shiarly, par a fi in favoarea unui pachet financiar de la zona euro.

"Ar fi mai bine daca am avea optiuni, am putea negocia termeni mai buni pentru imprumut", a spus unul din oficialii citati de Wall Street Journal.

Un oficial din Ministerul de Finante de la Moscova a declarat ca nu are cunostinta despre un nou imprumut pentru Cipru.

Cipru are mare nevoie de bani

Ministrul cipriot de Finante a declarat saptamana aceasta ca Cirpu are nevoie "foarte urgenta" de un ajutor financiar extern pentru a recapitaliza bancile.

Potrivit ministrului, tara are nevoie de 1,8-2 miliarde de euro pentru recapitalizarea Cyprus Popular Bank, dupa ce banca a inregistrat pierderi puternice in programul de restructurare a datoriilor statului elen.

"Ar putea fi necesare inca 2,5-3 miliarde de euro pentru a acoperi obligatiile financiare pentru 2013 si 2014. Depinde de ce se intampla in Grecia si daca situatia se va stabiliza dupa alegeri. Situatia noastra financiara este satisfacatoare, dar economia tarii este strans legata de cea a Greciei", a spus ministrul Finantelor.

Pana in prezent, Grecia, Portugalia, Irlanda si, celm ai recent, Spania, au apelat la ajutor financiar extern, din cauza crizei datoriilor suverane si a accesului dificil la pietele financiare.

In Romania sunt prezente doua banci cipriote, Bank of Cyprus, sub brand propriu, si Cyprus Popular Bank, prin Marfin Bank.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#imprumut Cipru Rusia, #Cipru Rusia , #Cipru