CE vrea inapoi banii pe agricultura

Vineri, 20 Martie 2009, ora 09:23
1806 citiri
CE vrea inapoi banii pe agricultura

Comisia Europeana (CE) a adoptat joi o decizie prin care cere ca zece state membre sa restituie la bugetul comunitar 126,7 milioane euro din fondurile pentru agricultura care nu au fost cheltuite corespunzator sau pentru care procedurile de control nu au fost adecvate, potrivit unui comunicat.

"Statele membre sunt responsabile pentru plata si controlul cheltuielilor efectuate in cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), iar Comisia le solicita sa se asigure ca fondurile au fost folosite in mod corect", se arata in comunicatul CE.

Astfel, Danemarca trebuie sa returneze 100,63 milioane euro, ca urmare a unor lipsuri constatate in folosirea sistemului de cartografiere si urmarire a platilor la hectar. Marea Britanie are de dat inapoi 9,54 milioane euro pentru unele analize de risc folosite incorect, precum si pentru verificarea insuficienta a documentelor in ceea ce priveste schema de ajutor privind refinantarea exporturilor.

Belgia trebuie sa inapoieze 7,19 milioane euro pentru numarul insuficient de teste de laborator facute asupra zaharului tot in ce priveste schema de ajutor privind refinantarea exporturilor, precum si 1,73 milioane euro pentru cheltuieli neeligibile in ce priveste schema de fructe si legume, inclusiv pachetul de mediu si TVA.

Irlanda trebuie sa restituie bugetului comunitar 2,44 milioane euro pentru deficiente in analizele de risc si verificari fizice insuficiente din punct de vedere cantitativ si calitativ in ce priveste schema de ajutor privind refinantarea exporturilor.

Franta are de inapoiat 2,3 milioane euro pentru ca nu a respectat termenul final privind platile si nu a aplicat sanctiuni in cadrul schemei de ajutor alimentar.

Slovenia trebuie sa plateasca 1,48 milioane euro pentru deficiente identificate in sectoare cheie din zona platilor, Grecia are de returnat 1,28 milioane euro pentru controale insuficiente si pentru transmiterea de date putin fiabile privind exportul de zahar.

Cele mai mici sume de achitat catre bugetul CE le au Spania - 400.000 euro pentru nerecunoasterea unui criteriu al grupului de producatori de fructe si legume si pentru corectii in ce priveste ajutoarele pentru animale, Italia - 4.000 euro pentru controlul administrativ insuficient in ce priveste ajutorul pentru domeniul viermilor de matase si Cipru - 3.000 euro pentru plati suplimentare facute producatorilor de vin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ce, #deficiente, #fonduri, #proceduri , #Cipru