BCE va opri finantarea bancilor din Cipru luni, daca nu se ajunge la un acord

Joi, 21 Martie 2013, ora 12:35
1393 citiri
BCE va opri finantarea bancilor din Cipru luni, daca nu se ajunge la un acord

Banca Centrala Europeana (BCE) va imprumuta bancilor din Cipru lichiditate de urgenta doar pana luni, urmand sa ia in calcul accesul ulterior al institutiilor de credit cipriote la fonduri doar daca exista un acord de asistenta externa cu UE si FMI.

"Consiliul guvernatorilor BCE a decis sa mentina nivelul actual al mecanismului de lichiditate de urgenta (Emergency Liquidity Assistance - ELA) pana luni. Ulterior, accesul la ELA poate fi analizat daca exista un program UE/FMI, care sa asigure solvabilitatea bancilor in cauza", se arata intr-un comunicat al BCE.

Prelungirea accesului bancilor cipriote la lichiditate de urgenta de la BCE a fost ceruta de banca centrala din Cipru.

Bancile din Cipru sunt inchise de la inceputul saptamanii, iar autoritatile au anuntat ca institutiile de credit vor ramane inchise pana marti.

Ciprul isi alege "stapanul": Europa sau Rusia? UPDATE

Parlamentul cipriot a respins saptamana aceasta instituirea unei taxe pe depozitele din bancile locale, masura impusa de statele zonei euro. Guvernul de la Nicosia trebuie sa stranga 5,8 miliarde de euro din taxe pe depozitele bancare, pentru a primi un pachet de imprumuturi de 10 miliarde de euro, au decis sambata statele din zona euro.

Liderii ciprioti lucreaza in prezent la un alt plan pe care sa-l propuna partenerilor europeni.

Intrucat obligatiunile statului cipriot nu sunt eligibile ca garantii in operatiunile de refinantare de la BCE, din cauza ratingului scazut al tarii, banca centrala cipriota asigura institutiilor de credit locale fonduri prin intermediul mecanismului de lichiditate de urgenta al BCE. Acordarea accesului la lichiditate de urgenta trebuie aprobata de consiliul guvernatorilor BCE.

#finantare banci Cipru BCE, #lichiditate banci Cipru, #salvare banci Cipru, #criza financiara Cipru , #Cipru