Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Agentia Moody's reduce ratingul principalelor banci din Republica Cipru

Agentia Moody's reduce ratingul principalelor banci din Republica Cipru


Agentia Moody's a redus, vineri, ratingul principalelor trei banci din Republica Cipru, invocand riscuri privind siguranta depozitelor bancare.

Moody's a scazut de la Caa2 la Caa3 ratingul pe termen lung al Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank si Hellenic Bank.

Planul B pe care liderii Republicii Cipru il dezbat in incercarea de a obtine asistenta din partea UE prevede impunerea unei taxe de 15% pe depozitele bancare mai mari de 100.000 de euro, anunta Televiziunea publica cipriota.

In lipsa solutiilor alternative, ideea impunerii unei taxe pe depozitele bancare pare sa ramana de actualitate.

Parlamentul cipriot a respins marti taxa pe depozite bancare, conditie pentru primirea unui pachet de imprumuturi externe de la zona euro.

Statele din zona euro au decis sa ajute R.Cipru cu imprumuturi de 10 miliarde de euro, insa acestea sunt conditionate de colectarea de catre guvern a unor fonduri de 5,8 miliarde de euro prin taxarea depozitelor din bancile locale.

Varianta initiala a taxei prevedea un nivel de 6,75% pentru depozitele mai mici de 100.000 de euro si 9,9% pentru cele peste acest prag. Ulterior, planul a fost modificat pentru a fi scutite de taxe depozitele sub 20.000 de euro.

Partidele politice din Cipru si Banca centrala anuntasera miercuri ca vor discuta un Plan B, dupa respingerea in Parlament a taxei pe depozitele bancare, presa speculand ca acesta ar putea implica rezervele financiare ale fondurilor de asigurari sociale si un eventual sprijin din partea Bisericii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1070 ori