Yuanul se va aprecia, pe fondul cresterii excedentului comercial al Chinei

Luni, 08 Ianuarie 2007, ora 10:41
899 citiri

Flexibilitatea monedei nationale a Chinei va creste, odata cu majorarea excedentului comercial, dar ritmul aprecierii valutei depinde de conditiile pietei valutare, a declarat guverntorul bancii centrale chineze, Zhou Xiaochuan, citat de Reuters.


"Nu stim cu certitudine care va fi trendul relatiei dintre cerere si oferta, in 2007", a afirmat oficialul chinez la o intalnire a guvernatorilor babncilor centrale, raspunzand la o intrebare referitoare la accelerarea aprecierii yuanului.


Execedentul comercial al Chinei a continuat sa avanseze, iar surplusul contului curent a atins 9,2% din Produsul Intern Brut (PIB), in 2006.


"Daca evolutia va continua in acest sens, consider ca flexibilitatea yuanului se va extinde", a aratat Xiaochuan.


Moneda chineza, denumita yuan sau renminbi, s-a apreciat cu 3,7% dupa iulie 2005, cand a fost reevaluata cu 2,1% in raport cu dolarul, la 8,11 yuani/dolar. Ritmul de crestere in raport cu valuta americana s-a accelerat, in ultimele luni.


Pe de alta parte, China se confrunta cu presiuni importante din partea SUA, pentru a permite aprecierea yuanului. Statele Unite si Europa apreciaza ca moneda chineza este subevaluata, ceea ce ofera exportatorilor din aceasta tara un avantaj incorect.


Oficialii chinezi au declarat, in repetate randuri, ca economia statului are nevoie de mai mult timp pentru a dezvolta mecanisme de piata, inainte ca yuanul sa fie tranzactionat liber.


In acelasi timp, China a acumulat un nivel important al rezervelor valutare, estimate la 987 miliarde de dolari, la sfarsitul lunii septembrie.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)