Yuanul nu este pregatit sa devina moneda internationala

Marti, 15 Septembrie 2009, ora 16:16
1674 citiri
Yuanul nu este pregatit sa devina moneda internationala

Moneda chinezeasca, yuanul, nu este pregatita sa devina moneda internationala, a declarat marti un oficial al bancii centrale chineze, citat de AFP, informeaza NewsIn.

"Suntem prudenti in legatura cu conceptul de internationalizare a monedei", a declarat viceguvernatorul institutiei, Guo Qingping, intr-o conferinta de presa.

"Faptul ca o moneda devine internationala nu depinde de o tara anume, ci de piata", a adaugat el.

"Pe langa competitivitatea economica a monedei, piata financiara respectiva trebuie sa fie foarte puternica si dezvoltata, pentru ca moneda sa fie convertibila", a subliniat Qingping si a adaugat ca "mediul in care este utilizata moneda trebuie sa fie stabil".

Avand in vedere acesti factori, "yuanul nu este calificat pentru a deveni moneda internationala", a concluzionat Qingping.

Cu toate acestea, China incearca sa mareasca importanta monedei sale, inca neconvertibila, prin acorduri cu tarile vecine, ce permit plati limitate in yuani.

Guvernatorul bancii centrale chineze, Zhou Xiaochuan, a propus crearea unei noi monede internationale de rezerva, punand la indoiala statutul dominant al dolarului.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#china, #moneda, #rezerva, #yuan , #China