Yuanul chinez se apreciaza fata de dolar pana la un nivel record

Joi, 30 Decembrie 2010, ora 16:39
1535 citiri
Yuanul chinez se apreciaza fata de dolar pana la un nivel record

Yuanul chinez s-a apreciat joi fata de dolar pana la nivelul record de 6,6 yuani pentru moneda americana, dupa ce Banca Chinei a stabilit o referinta record, intarind asteptarile analistilor pentru noi aprecieri in primul trimestru al anului urmator, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Pe piata spot, yuanul a atins un maxim al zilei de 6,6 unitati pentru un dolar, cel mai ridicat nivel de la reevaluarea monedei si reforma pietei valutare in iulie 2005.

Fata de sedinta de miercuri, yuanul s-a apreciat cu 0,3%, cea mai puternica intarire din aproape sapte saptamani.

Banca Chinei a dat tonul aprecierii yuanului prin fixarea referintei la nivelul record de 6,6229 yuani pentru un dolar.

Cursul zilnic poate varia cu 0,5% fata de referinta stabilita de banca.

Mai multi analisti au afirmat ca se asteapta ca yuanul sa se aprecieze cu aproximativ 2% in primul trimestru al anului urmator, in contextul in care China se confrunta cu accelerarea inflatiei si presiuni politice pentru intarirea propriei monede.

Banca centrala a Chinei a majorat, saptamana trecuta, dobanda de politica monetara pentru a doua oara de la mijlocul lunii octombrie, in incercarea de a tempera cea mai ridicata inflatie din ultimii doi ani.

Rata imprumuturilor pe un an a crescut cu 0,25 puncte procentuale, la 5,81%, iar dobanda la depozitele pe un an a inregistrat acelasi avans, la 2,75%, a anuntat institutia, intr-un comunicat. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#yuan, # china, # dolar , #China