Venezuela va dubla exporturile de petrol catre China in anul 2007

Duminica, 27 August 2006, ora 02:22
915 citiri

Venezuela va dubla livrarile de petrol catre China in anul 2007, la 300.000 barili pe zi, si va exporta catre statul asiatic pana la un milion de barili de petrol pe zi in deceniul urmator, pentru a sprijini dezvoltarea economica a Chinei, a declarat vineri presedintele Hugo Chavez, citat de Reuters.Totodata, Chavez a dezvaluit intentia Venezuelei de a construi, in parteneriat cu compania chineza Sinopec, o uzina petrochimica in peninsula Paraguana.

Exporturile de titei ale Venezuelei catre China s-au plasat la 155.000 barili pe zi in luna iulie, dar Chavez intentioneaza sa majoreze cantitatea livrata la 300.000 barili pe zi in anul 2007, respectiv 500.000 barili pana in anul 2009.

Ministrul Energiei, Rafael Ramirez, a subliniat angajamentul de a furniza Chinei petrolul necesar dezvoltarii tarii, declarand ca destinatia prioritara a livrarilor de petrol ale Venezuelei este China, in pofida existentei unor discutii cu India si alte state din regiune.

Totodata, Venezuela a semnat acorduri cu companiile petroliere chineze China National Petroleum si Sinopec, privind exploatarea unor zacaminte aflate pe teritoriul Venezuelei.

Venezuela intentioneaza sa majoreze productia de petrol la 5,8 milioane de barili zilnic, pana in anul 2012, in conditiile in care cea mai mare parte a productiei aditionale va fi utilizata pentru acoperirea cererii din China, a precizat Chavez.

Totodata, cele doua tari vor coopera pentru construirea de rafinarii in China, care vor procesa petrol provenit din Venezuela.

Intensificarea cooperarii dintre Venezuela si China, al doilea mare consumator de petrol la nivel mondial, este urmarita indeaproape de SUA, care importa din statul sud-american 12% din necesarul de petrol.

Mediafax