Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

UE impune taxe antidumping de pana la 68% pentru panourile solare din China

UE impune taxe antidumping de pana la 68% pentru panourile solare din China


Comisia Europeana (CE) a decis sa impuna taxe antidumping de pana la 67,9% pentru panourile solare importate din China, in incercarea de a revitaliza industria de profil din Europa, potrivit Bloomberg.

Prin introducerea taxei, Comisia sanctioneaza producatorii de panouri solare din China, care de multe ori vand sub costurile de productie.

Noile taxe vor fi publicate miercuri in Jurnalul Oficial al UE si vor intra in vigoare de la 6 iunie la un nivel initial de 11,8%, urmand sa creasca in lipsa unui acord si sa ramana active timp de sase luni. Ulterior, taxele ar putea fi prelungite pentru cinci ani, se arata intr-un comunicat al CE.

Masura Comisiei vizeaza importurile de panouri solare si materiale folosite la productia acestora, cu o valoare totala de 21 miliarde de euro la nivelul anului 2011. Companiile europene au cerut executivului comunitar sa protejeze producatorii locali, dupa ce SUA au luat masuri impotriva Chinei.

In Europa, care acopera circa trei sferturi din piata monidiala de echipamente fotovoltaice, peste 20 de producatori au cerut protectia legii falimentului incepand din 2010, iar multe companii si-au mutat fabrici in Asia, pentru costuri de productie mai reduse.

Taxele sunt rezultatul preliminar al unei anchete privind practici de dumping deschise de Comisie in luna septembrie.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat in mai ca ancheta nu ar rebui sa conduca la taxe permanente de import impotriva Chinei. Statele UE au timp pana la 6 decembrie pentru a decide daca taxele vor ramane active cinci ani.

Comisia este dispusa sa negocieze o intelegere cu China, in cadrul careia exportatorii chinezi sa creasca preturile pentru o eventuala ridicare a taxelor, noteaza Bloomberg.

Pentru a stimula guvernul de la Beijing sa negocieze, executivul comunitar a stabilit taxele la nivelul initial mai redus de 11,8% pentru doua luni, urmand ca in lipsa unui acord acestea sa urce la 37,2%-67,9%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1191 ori