TPP pune China pe ganduri: Ce efecte va avea cel mai important acord comercial din ultimele decenii

Vineri, 06 Noiembrie 2015, ora 15:40
4191 citiri
TPP pune China pe ganduri: Ce efecte va avea cel mai important acord comercial din ultimele decenii
Foto: Wikimedia

Ministerul de Comet al Chinei a inceput analiza asupra efectelor pe care acordul TPP, incheiat intre pietele nord-americane si cele din regiunea Asia-Pacific, le va avea asupra economiei sale.

China nu face parte din cele 12 state semnatare ale acordului de liber schimb comercial, cel mai important semnat in ultimele decenii, iar valoarea economiilor concentrate in acest act se ridica la 28.000 de miliarde dolari, relateaza publicatia International Business Times.

Verficare atenta

Textul integral al acordului a fost facut public joi, 05 noiembrie, iar anumite aspecte sunt de natura sa starneasca ingrijorarea oficialilor chinezi.

"China a luat cunostinta de publicarea continutului acordului si efectueaza o verificare sistematica si completa asupra efectelor acestuia", a explicat ministrul Gao Hucheng intr-o scurta declaratie.

Oficialul chinez declara luna trecuta ca Beijingul nu s-a simtit vizat de incheierea acordului de liber schimb intre cele 12 economii, dar ca va recurge la o analiza amanuntita ulterior.

Proiect propriu

Beijingul are un proiect similar, de dimensiuni mai ample, Parteneriatul Economic Regional (RCEP) referindu-se la o zona de comert liber intre 16 natiuni care inglobeaza 3,4 miliarde de locuitori, ceea ce inseamna putin sub jumatatea populatiei planetei.

RCEP ar urma sa includa cele 10 state membre ale Asociatiei Natiunilor din Sud Estul Asiei (ASEAN), ca si tari precum China, India, Japonia, Coreea de Sud, Australia si Noua Zeelanda.

Proiectul Beijingului a fost gandit ca o varianta proprie de a contracara efectele TPP, acordul comercial trans-pacific pus in scena de Washington.

Acesta este vazut de unii analisti ca o masura politica luata de SUA pentru a bloca extinderea influentei politico-economice a Beijingului la nivel global.

Nu este singura batalie dusa intre cele doua state care isi disputa titlul de cea mai mare economie a lumii.

Anul acesta Beijingul a creat Banca de Investitii in Infrastructura a Asiei (AIIB), o institutie internationala de credit despre care se spune ca va rivaliza cu Banca Mondiala.

AIIB urmeaza sa acorde primul contract de finantare in primavara anului viitor. Deocamdata, oficialii chinezi nu au facut publice detalii despre inceperea negocierilor intre state care ar urma sa semneze acordul RCEP.

#acord TPP, #zona comert liber Asia, #influenta economica China , #China