SUA, in fata austeritatii fiscale

Miercuri, 03 August 2011, ora 14:58
1176 citiri
SUA, in fata austeritatii fiscale

SUA se confrunta cu problema austeritatii fiscale, dupa ce a depasit problema limitei impuse la datoriile publice; China avertizeaza ca fara o buna administrare a problemei, ceea ce se intampla in SUA poate afecta economia globala iar Moody's mentine, pentru moment, ratingul maxim pentru cea mai puternica economie a lumii - acestea sunt principalele stiri din presa economica internationala de miercuri.

Spectrul unui faliment imediat al SUA s-a indepartat, dupa ce autoritatile legislative americane au crescut limita de imprumut ale SUA in ultimul moment.

Ridicarea limitei a venit dupa multe saptamani de negocieri cu privire la politica fiscala, fapt ce a dus cea mai puternica economie a lumii pe marginea falimentului, amenintand atat ratingul de tara mexim de care se bucura SUA cat si statutul de cele mai sigure titluri de stat, noteaza Financial Times.

Presedintele american sustine in continuare o sporire a fiscalitatii, ca parte a programului mai larg de economisire.

Totusi, Obama a precizat ca miza reducerii deficitelor nu ar trebui sa fie cel mai important aspect din agenda politica, intr-un moment in care economia americana este destul de slaba.

Legislativul american s-a pus de acord pentru un program de austeritate care ar putea reduce deficitele americane cu 2400 de miliarde dolari, in urmatorii 10 ani, ridicand in acelasi timp limita datoriilor de stat, astfel incat urmatoarea discutie cu privire la aceasta problema sa fie facuta dupa alegerile prezidentiale din 2012.

Totusi, chiar si aceste reduceri de chletuieli reprezinta sub un procentdin PIB-ul estimat pentru urmatorul deceniu, fiind mult sub nivelul de 4000 de miliarde, considerat necesar pentru a stabiliza pe termen lung finantele publice americane.

China solicita responsabilitate din partea SUA

Guvernatorul bancii centrale chineze a solicitat SUA sa adopte masuri responsabile care sa rezolve problema datoriilor publice, avertizand totodata ca incertitudinile ar putea afecta grav cresterea economica globala.

Citeste continuarea pe ziare.com

Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
In opinia lui Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), mediul de afaceri din Romania este in secolul 21, dar politicile publice sunt in secolul 20, de...
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
România are 20 de miliarde de euro din PNNR. Banii trebuie cheltuiți până în august 2026
Toate proiectele din PNRR trebuie să fie încheiate până în august 2026, dar multe investiții în energie sunt întârziate, a declarat ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Adrian...
#masuri austeritate sua, #deficit sua, #sua, #economie, #criza, #faliment sua , #China